Achtergrond toertochten

Home Roeien Toerroeien Achtergrond toertochten

Achtergrond toertochten

De toercommissie organiseert jaarlijks enkele toertochten, voornamelijk voor eigen leden, in de omgeving van Zwolle. 

Het doel van deze tochten is om elkaar binnen de eigen vereniging te ontmoeten. En het is een prima manier om ervaring op te doen voor het roeien van langere afstanden. In sommige tochten ervaar je ook andere zaken, zoals het passeren van een sluis en het omgaan met lage en of smalle bruggen en vaarten. 

Toertochten 

Een toertocht is een tocht zonder wedstrijdelement, over een afstand groter dan een trainingsrondje. Toertochten worden gevaren in C-boten. 

In principe bestaan de toertochten uit een route die begint en eindigt bij de ZRZV. De afstanden van de tochten variëren. Vaak wordt zo’n 20 tot 35 km gevaren. Onderweg is er ruimte om te eten en drinken en je rust te nemen. De tochten worden binnen een dag geroeid.

Wie kan mee?

Iedereen die P1 heeft kan mee met een toertocht. Wel moet je zelf inschatten of de lengte van de gekozen tocht bij je conditie past. 

Bij de inschrijving kun je je als groep inschrijven, maar ook als individu. Soms kiezen we ervoor om de aanmeldingen bewust te mixen en ploegen uit elkaar te halen. Hierdoor kunnen ervaren en onervaren roeiers mee en kun je gezamenlijk een grotere afstand afleggen. De wissels worden binnen de eigen boot geregeld.

Mocht je merken dat de afstand groter is dan verwacht stem dan onderling af om vaker te wisselen, zodat iedereen het vol kan houden.

Voorbereiding

De voorbereiding voor een toertocht zit in je standaard trainingen. Geplande tochten gaan door als de weersomstandigheden het toelaten. Zorg zelf voor de juiste kleding die past bij de weersverwachting.

Neem zelf eten en drinken mee voor onderweg, of stem dit af met de anderen en regel een goede picknick. Vaak kun je onderweg ook aanleggen en op eigen kosten een lunch nuttigen. 

Bijzonder omstandigheden

Als je bijzondere omstandigheden verwacht, bereid je hier dan op voor. Sommige tochten passeren een sluis. Neem hiervoor twee landvasten en een pikhaak mee zodat je veilig kunt passeren. 

Als je weet dat er bijzondere situaties zijn, zoals smalle vaart of lage brug, oefen dit dan voor je op pad gaat.

Kun je niet, regel een vervanger.

Bij de inschrijving regelt de toercommissie dat iedereen in een volle boot terecht komt. Als je je inschrijft voor een tocht, verwachten we dat je ook meegaat. In principe regel je zelf een vervanger als je uitvalt.

Gastroeien

Naast het regelen van tochten voor onze eigen leden, ontvangen we gasten van andere verenigingen. Als anderen bij ons willen roeien regelt de toercommissie de contacten en contracten. Boten worden bij ons gehuurd. We regelen de ontvangst van de gasten met hulp van gastontvangers. De koffie is gezet en de gasten worden wegwijs gemaakt in de loods en geholpen bij het vertrek. Ook bij terugkeer worden zij weer ontvangen met koffie of thee en geholpen het materiaal weer zorgvuldig op te bergen.

Elders roeien

De toercommissie organiseert soms een tocht bij een andere vereniging door boten te huren. Zo kan je ervaren hoe leuk dat is. Ook kun je zo zien hoe roeien bij andere verenigingen werkt, zodat je dit voor je eigen ploeg kan regelen.

Toertochten op eigen gelegenheid. 

Het is leuk om op ander water en bij een andere vereniging te roeien. Dit kun je zelf organiseren. Vaak is het mogelijk een C-boot te huren bij een andere vereniging. Dit regel je door direct met de gast-vereniging contact op te nemen en afspraken te maken.

Ook worden er toertochten georganiseerd door andere verenigingen. Hieraan doen vaak veel verenigingen mee.  Georganiseerde tochten bij andere verenigingen worden gepubliceerd via de website: 

Toer! Roeitochten en marathons (toertochten-marathon-roeien.nl)

Je kunt jezelf met een ploeg aanmelden bij de betreffende vereniging voor een tocht waar je aan mee wilt doen. Dan weet je ook of je een boot kunt huren of een eigen boot mee moet nemen.