Marathonroeien

Home Roeien Marathonroeien

Net als bij hardlopen, schaatsen en fietsen, kennen we marathonroeien als een bijzondere vorm van de roeisport. De roeimarathon is gedefinieerd als een roei-evenement met een afstand van tenminste 50 km.
Hiervan worden er jaarlijks er in Nederland ruim twintig georganiseerd.

Voor wie?

  • Als je eens wat anders wilt dan hetzelfde stukje op het Zwarte Water of Vecht.
  • Als je jezelf wilt uitdagen en veel kilometers wilt maken.
  • Als je van teamwork en van (een beetje) afzien houdt.

Denk dan eens aan marathonroeien!

Wat is marathonroeien?

Deze discipline wint steeds meer aan populariteit, zowel in binnen- en buitenland. Naast (vele) kilometers maken, is het ook fantastisch andere horizonten te ontdekken. Er is van alles wat. Stuiteren op de golven van zeeschepen in de havens van Rotterdam, verdwalen tussen de rietpollen van de Wieden en de Weerribben, je verwonderen over het landelijke gebied op roeiafstand van de grote stad op de Amstel en de Rotte, ’s nachts doorhalen op de Elfstedentocht van 210 km of genieten van het oer-Hollandse landschap bij een van de tochten in het Groene Hart.
Ook worden er in het buitenland marathonevenementen georganiseerd. In Duitsland op de Rijn of de tocht rond het meer van Genève(160km, integraal. Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende buitenlandse duurtocht!

Marathon Wedstrijden

Marathon Wedstrijden worden voornamelijk geroeid in gestuurde C-boten. In 2014 is het reglement aangepast om het klassement eerlijker en nog aantrekkelijker te maken. Het wedstrijdklassement telt dan alleen voor C2 met correctiefactoren voor M/V en leeftijd.
De Prestatietochten kunnen ook in gestuurde wherry’s worden geroeid. Bij de wedstrijden gaat het uiteraard om de snelste tijd en bij de prestatie om het volbrengen van de tocht. Naast de ‘dagoverwinningen’ is er ook een Nationaal Marathon Wedstrijd Klassement en de stand van het NMWK.

Er zijn veel roeiverenigingen die een marathon organiseren en er aan deelnemen. Op de site van Marathonroeien en op die van de KNRB worden deze evenementen jaarlijks gepubliceerd. Binnen onze vereniging zijn er contactpersonen Marathonroeien en de KNRB heeft een werkgroep Marathonroeien waar ook contact mee op genomen kan worden.

Wanneer?
Het marathonseizoen begint in april met de Amstel Marathon bij de roeivereniging de Amstel te Amsterdam en sluit in oktober met de Nationale HORZOL Marathon bij de roeivereniging OSSA te Heerhugowaard. In juli/augustus is er een zomerstop.
Kijk op de marathonkalender van de KNRB of er iets van je gading bij zit