Roeien in de (winter)kou

Gepubliceerd op 12 januari 2022

Ondanks global warming is ons roeiwater flink aan het afkoelen. Dit betekent vooral voor 1-persoons roeiboten (maar ook voor gladde tweeën) dat het risico op onderkoeling groter wordt, omdat dat de boten zijn waar het vaakst een roeier onbedoeld in het water terechtkomt. Het bordje “skiffen afgeraden” is geplaatst om iedereen op dit hogere risico te attenderen. Wel of niet skiffen blijft de eigen verantwoordelijkheid en dus een persoonlijke afweging.  De volgende vuistregels kunnen wellicht helpen:

  • S1 en/of onervaren S2: dringend advies om niet te roeien. Ga je toch: blijf dan op de kolk (S1) of op het zwarte water (S2) dicht bij de vereniging/bebouwing en ga niet alleen op pad.
  • Nooit roeien als de thermometer bij loods 1 een temperatuur aangeeft van 0 of minder
  • Controleer het materiaal voor het roeien (dolkleppen dicht, riggers geen scheurtjes, boutjes vast, schoenen niet strak dichtdoen, hiel strips etc.).
  • Voor gladde tweeën extra aandacht voor de bestaande regel dat alle roeiers bevoegd moeten zijn voor de boot (S2).
  • Zoek ook niet het randje van de weersomstandigheden op (geen harde wind, geen grote kou, sneeuw/hagelbuien etc.) en draag goede kleding (laagjes).
  • Houd stuurboordwal en kijk regelmatig om. Aanvaringen zijn een belangrijke oorzaak voor omslaan.
  • Toch omgeslagen: probeer zo snel mogelijk aan land of in de boot te komen en ga op zoek naar een douche.
  • Liggen er meer mensen in het water (bijvoorbeeld door een aanvaring), let dan op dat iedereen zo snel mogelijk uit het water is.

De rescueboot met de kleine motor (4 pk) kan door iedereen gebruikt worden om hulpdiensten te verlenen. De boot ligt op het nieuwe motorbootvlot. Deze ligt niet op slot en heeft geen extra brandstoftank nodig. Een gebruiksaanwijzing met hoe je om moet gaan met dit bootje hangt in de loods aan het prikbord. Het mobiele nummer van Willem Jan is 06 21800909.

In verband met Covid-19 zijn deze zomer de bevoegdheden voor de C1 en Oefengans versoepeld. In verband met de watertemperatuur wordt de bevoegdheid voor deze boten weer minimaal S1.

PS: de watertemperatuur zakt nu naar/onder de 5 graden. Dit betekent dat er een groter risico is op acute shock (verliezen van het bewustzijn) bij omslaan en ook dat je het maar heel kort in het water kan uithouden zonder onderkoelingsverschijnselen.

Roeien in de kou is best fijn, maar houd het veilig!