Jeugd en Junioren

Home Roeien Jeugd en Junioren

De Zwolsche heeft een grote groep jeugdroeiers tussen de 11 en 18 jaar. Iedereen doet dat op de manier waar hij of zij zich prettig voelt, daarom is de grote jeugdgroep is verdeeld in 3 groepen: de sportieve groep, de competitiegroep en de wedstrijdgroep. De trainingstijden en -dagen zijn per groep verschillend, maar op zaterdagochtend wordt er door alle groepen geroeid. Wil je een keer komen kijken? Dat kan op iedere zaterdagochtend van 10:30 tot 12:30. Meld je wel van tevoren aan bij Bjarne Oosterhaar via jeugdenjunioren@zrzv.nl

Samen met je vrienden
Roeien is een veelzijdige sport. Je kan in je eentje in een skiff stappen, maar ook met je vrienden een vier- of acht persoons boot in het water leggen. De coaches denken graag met je mee in wat je wil en maken een bootindeling mede op basis van jouw wensen en doelen. Naast het roeien organiseert het jeugdbestuur te gekke feesten, waarvan het eindfeest en kerstgala de toppunten zijn. Heb je vragen voor het jeugdbestuur? Mail dan naar bvj@zrzv.nl.

Drie verschillende groepen
Er zijn drie groepen waarin getraind wordt, de sportieve groep, de competitiegroep en de wedstrijdgroep. Iedere groep heeft een eigen trainingsintensiteit en -doelen. Je kan in overleg met de coaches op verschillende momenten in het jaar wisselen van groep als je daar behoefte aan hebt. Hieronder een kort overzicht over de verschillende groepen.

Sportieve groep
De meeste roeiers komen wanneer ze beginnen met roeien in de sportieve groep. In deze groep maak je kennis met de roeihaal, oefen je de roeitechniek en haal je je eerste roeidiploma’s. De sportieve groep is er ook voor roeiers die het roeien heel leuk vinden, maar niet per se aan wedstrijden mee willen doen. De sportieve groep maakt naast de technische trainingen bijvoorbeeld ook tochtjes door de Zwolse stadsgrachten en daarbuiten. Wil je toch meedoen aan wedstrijden binnen deze groep? Dat kan ook! We gaan ieder jaar naar de laagdrempelige juniorencompetitie, waar we tegen andere sportieve groepen uit de regio varen. De sportieve groep traint in de basis alleen op zaterdagochtend van 10:30 tot 12:30, maar in overleg met de coaches kan je ook meedoen met sommige trainingen van de competitiegroep.

Competitiegroep
Als je de roeihaal onder controle hebt en verder wilt groeien, kan je doorstromen naar de competitiegroep. De competitiegroep is bedoeld voor roeiers die fanatieker willen roeien dan in de sportieve groep, maar nog niet klaar zijn voor of geen behoefte hebben aan de wedstrijdgroep. In deze ‘compo’ groep train je gemiddeld drie keer per week, waarbij de focus ligt op het verfijnen van de roeitechniek en stukken hard varen. In de winter wordt er zeker ook aan kracht en/of ergometertrainingen gedaan. Met de competitiegroep doen we vooral mee aan regionale wedstrijden, maar ook bij landelijke wedstrijden zijn we van de partij!

Wedstrijdgroep
De wedstrijdgroep is er voor roeiers die de ambitie hebben om door te stoten naar de nationale top. Wedstijdroeiers trainen 6 keer in de week, dus doorzettingsvermogen is erg belangrijk! Naast meerdere boottrainingen heeft de wedstrijdgroep ook krachttrainingen, en in de wintermaanden ergometertrainingen. De wedstrijdploeg traint in de beste boten van de vereniging, die ook alleen voor hen bedoeld zijn. Met deze boten gaan ze naar de nationale wedstrijden op de roeibanen in Nederland, zoals de Bosbaan in Amsterdam of de Willen Alexanderbaan in Rotterdam. De wedstrijdploeg wordt begeleid door oud-toproeiers, die ook de Olympische Spelen hebben gestart!

Heb je nog vragen over het jeugd- en junioren roeien bij de ZRZV, wil je een keer vrijblijvend komen kijken of wil je je aanmelden voor een proeftraining? Stuur dan een mailtje naar Bjarne Oosterhaar via jeugdenjunioren@zrzv.nl. Weet je al zeker dat je lid wil worden? Meld je dan hier aan.