Jeugdzeilen

Home Zeilen Jeugdzeilen

Wegens de restricties rondom COVID-19 was het jeugdzeilen beperkt in 2020, ook voor 2021 moeten we nog afwachten wat de mogelijkheden zullen zijn.

Ook is er momenteel een wachtlijst voor kinderen.  Heb je behoefte aan informatie of wil je je zoon of dochter op de wachtlijst krijgen, neem dan contact op met Annemarie Hoogendijk via mail jeugdzeilen@zrzv.nl

Onze zeilcursus is voor de jeugd van negen tot vijftien jaar. De begeleiding is intensief en aangepast op de leeftijdsgroep. Alleen in bijzondere gevallen kan een kind van acht jaar aan de cursus deelnemen. Daarover worden dan vooraf afspraken gemaakt. Een besluit daarover wordt pas genomen als het kind heeft meegedaan aan de oefening omslaan en inklimmen bij het begin van de lessen (zie ook: ‘oefenen in warm water’).

Instructeurs

Een aantal volwassen leden zijn jeugdzeilinstructeur. Zij krijgen hiervoor een korte scholing. De instructeurs begeleiden de kinderen en jongeren bij alle ZRZV-zeilactiviteiten. Een van hen is de coördinator van het jeugdzeilen. Ouders vragen wij te helpen bij zaken als boodschappen doen, eten en drinken regelen, etc. Ouders met zeilervaring vragen wij te helpen bij de instructies.

Aanmelden en randvoorwaarden

Kinderen die een zwemdiploma hebben kunnen lid worden van de ZRZV. Alle activiteiten die hieronder zijn beschreven zijn voor deze jeugdleden toegankelijk. Wij vragen de kinderen om bij deelname aan activiteiten het volgende mee te nemen:

Jeugdzeilers in een Laser Pico:

  • extra droge kleding
  • zwemkleding
  • een touwtje aan de bril
  • een eigen wetsuit ( niet verplicht!)
  • een handdoek
  • een briefje met een telefoonnummer voor het in geval van nood bereiken van ouders.

Faciliteiten

Op de club zijn goede kleed- en doucheruimten. Deze worden door alle, ook volwassen leden gebruikt. Zwemvesten zijn aanwezig en verplicht om te gebruiken op het water en de vlotten en/of de oevers. Onder de trap staat een kist met gevonden voorwerpen.

Oefenen in warm water

Ieder zeilseizoen start in april met een zeilmiddag in een zwembad. Er liggen daar één of twee optimisten (boten) en zwemvesten. Je oefent het omslaan in een optimist en het weer rechtop zetten van de boot. Daarnaast oefen je het rugzwemmen met een zwemvest aan. Deelname aan deze oefeningen in het zwembad is voorwaarde om mee te doen aan de zeillessen!

Zeilles op de Westerveldse kolk

Voor ons clubgebouw hebben we mooi zeilwater om te leren zeilen in een Optimist, een Laser Pico of zwaardboot. Afhankelijk van de weersomstandigheden beginnen we half april met de lessen en we eindigen aan het begin van de zomervakantie. Iedere zaterdagmiddag en eventueel ook de zondag komen we bij elkaar. Je krijgt instructie en oefent veel. De vereniging zorgt voor eten en drinken tijdens de pauzes.

Je krijgt een schema met de data van de lessen. Als het schooljaar weer is begonnen, komen we nog een aantal zaterdagmiddagen bij elkaar. We zeilen dan wat meer recreatief en genieten nog van de nazomer. Aan het eind van het seizoen kunnen alle kinderen goed met een zeilboot overweg. Tijdens de laatste middag wordt een ‘ZRZV-diploma’ uitgereikt.

Bootje boenen

We zijn een zeilclub. Dat betekent dat we met elkaar zorgen voor het materiaal. Op de laatste zaterdagmiddag (ergens halverwege oktober) helpen we mee met het schoonmaken van de boten. We verwachten dan alle jeugdleden. Ouders mogen natuurlijk ook helpen. Vele handen maken…

Winteractiviteiten samen met de roeiafdeling

Jaarlijks organiseren jeugdleden van de roeiafdeling activiteiten rondom Kerst. Hierbij zijn ook alle jeugdzeilleden uitgenodigd.

Planning

Je kunt de jaarplanning online bekijken. Als eerste onderdeel staat de omslaan oefening in Zwembad de Vrolijkheid op het programma.

Contact

Ben je nieuwsgierig geworden naar het jeugdzeilen? Neem dan contact op met Annemarie Hoogendijk via mail jeugdzeilen@zrzv.nl