Hygiënemaatregelen rond faciliteiten en materiaal

Gepubliceerd op 19 mei 2020

In onze vorige update informeerden we je over de persoonlijke hygiënemaatregelen die gelden op de club. In deze update vertellen we je meer over de hygiënemaatregelen met betrekking tot onze faciliteiten en materialen.

Faciliteiten

In verband met besmettingsgevaar zijn de kleedkamers, douches, het verenigingsgebouw, de gewone toiletten en de ergometerruimte gesloten. Dit geldt ook voor de reserveringscomputer in de loods.

In de loods

De loods is gedurende bloktijden alleen open bij aanwezigheid van een toezichthouder, evenals voor het ophalen en wegbrengen van de boten, zwemvesten of motoren. Houd in de loods ook altijd 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar.

Douches en toiletten

Alleen het invalidentoilet is open. Bij omslaan kan hier ook van de douche gebruik gemaakt worden. We adviseren je om zo min mogelijk gebruik te maken van de toiletten. Indien het niet anders gelden de navolgende voorschriften:

  1. Voorkom contact met de deurknop.
  2. Duw de deur van het toilet open met je voet of elleboog.
  3. Als je hem toch moet aanraken, doe dat dan met een papieren handdoekje.
  4. Gebruik bij het verlaten van het toilet een wc-papiertje om de deur weer te openen.
  5. Voorkom direct contact met de toiletbril.
  6. Ga nooit direct zitten op de toiletbril.
  7. Voorkom direct contact met de spoelknop. Als je doortrekt, doe dat altijd met behulp van een stuk wc-papier.
  8. Raak de spoelknop nooit rechtstreeks  aan.
  9. Raak de kraan nooit direct aan, maar gebruik een papieren handdoekje
  10. Het is handig om een flesje desinfectans bij je te hebben.
  11. Er is een EHBO-kist in de loods aanwezig, bij de veiligheidshesjes en reddingsvesten.

Materiaal

Met elkaar zullen we ook zorg moeten dragen voor hygiëne rondom het hanteren van alle materialen. Dat ziet er als volgt uit:

Roeien

  • Leg alleen je eigen riemen bij het juiste vlot.
  • Til samen met een blokgenoot de beide skiffs uit de loods.
  • Pak je boot zelf bij de riggers, de ander tilt alleen het puntje.
  • Een boot is ongeveer 8 meter lang, bij het tillen staan roeier en tiller dus altijd ca. 4,5 meter uit elkaar.
  • Leg zelf je riemen in de boot. De tiller houdt de boot dan nog even vast bij het puntje, zodat de boot niet afdrijft.
  • Stap zelfstandig in. Afstellen doen we op het water.
  • Zorg dat je op tijd weer terug bent, tegelijk met je blokgenoot / tiller
  • Haal de boot met dezelfde blokgenoot weer uit het water en leg deze in de schragen.
  • Als dit niet met dezelfde blokgenoot kan, ontsmet dan eerst het puntje / de boegbal, voordat je de boot uit het water tilt.
  • Maak je eigen boot schoon. Bij het keren pakt ook weer dezelfde tiller de boot bij het puntje.
  • Ontsmet eerst je handen en zorg dat je niks aanraakt, voordat je de boot en de riemen weer in de loods legt.
  • De boot en de riemen gaan terug in de loods, tenzij de boot wordt overgenomen. Dan wel alles schoonmaken. Ook het puntje / de boegbal.
  • Als de boot schoon is en de volgende roeier staat klaar, kan de boot direct overgenomen worden.

Wanneer je een roeiboot overneemt
Boten die worden overgenomen worden schoongemaakt bij alle mogelijke contactpunten met de huid:

  • Riemen: vanaf de handels tot en met de manchet;
  • Riggers, dollen, dolkleppen incl. klikringen;
  • Boordrand;
  • Bankje;
  • Slidings incl. uiteinden;
  • Verstelmechanisme voetenbord;
  • Trekkoord schoenen en klittenbandstrips;
  • Boegbal / puntje skiff.

Zeilen

  • Aan het begin van de steiger staat schoonmaakmateriaal.
  • Na het zeilen wordt de zeilboot volledig geschrobd met water.
  • De contactpunten, zoals helmstok en de schoten worden gedesinfecteerd.

Een roei-/zeilblok wordt alleen vrijgegeven als er een toezichthouder is, die er op toeziet dat alle hygiëne- en veiligheidsvoorschriften door aanwezigen worden nageleefd.

Vragen?

Heb je nog vragen over de hygiënemaatregelen? Of suggesties? Laat het weten via COVID-19@zrzv.nl
Ook kun je het hele protocol nalezen op de COVID-pagina. Op deze site vind je ook meer informatie over persoonlijke hygiënemaatregelen, bloktijden & reserveren, de rol van toezichthouder, het sanctiebeleid