Traject Mastenbroek Marathon

Home Traject Mastenbroek Marathon

Traject Mastenbroek Marathon

Je krijgt van ons een geplastificeerde routekaart mee voor in de boot.

Warmroeien: Het Zwarte Water en het Zwolle-IJsselkanaal (4,5 km)

Na vertrek vanaf de Zwolsche bij de uitgang van de Westerveldse Kolk vaar je met een U-bocht bakboord uit, bij km-bord 4 het Zwarte Water op. Voorbij de Twistvlietbrug op de splitsing van het Zwarte Water en het Zwolle-IJsselkanaal stuurboord aanhouden, richting IJssel, en over het Zwolle-IJsselkanaal naar de Spooldersluis, 2 km verderop. Daar wordt gezamenlijk geschut. De start heeft plaats vanuit de sluis; daar begint ook de tijdwaarneming voor het etappe 1 van de marathon.

Etappe 1

De IJssel (15 km)

Vanuit het toeleidingskanaal stuurboord uit varen, de IJssel op. Op de linkeroever witte km-borden, het eerste (981) vrijwel direct na het opvaren van de IJssel. Bij Zalk (even voorbij km-bord 985) het Zalkerveer, een vrijvarend fiets- en voetveertje. Bij Kampen wordt bij de stadsbrug, herkenbaar aan de gouden wielen, de tijd van etappe 1 gestopt. Neem de doorvaartopening aan de stuurboorkant van die wielen.

Schutten en (korte) pauze Daarna hou je stuurboordwal aan; je vaart dan de monding van het Ganzendiep in. Dan over naar bakboordwal. In de Ganzensluis zo snel mogelijk na aankomst schutten; dus niet op elkaar wachten! Bij het verlaten van de Ganzensluis is er na ca. 150 m aan bakboord het gebouw van roeivereniging De IJssel, met gelegenheid voor koffie en toiletbezoek.

Etappe 2

Ganzendiep en Goot (11,5 km)

Na roeivereniging De IJssel wordt de marathon herstart. Zoek hierbij even contact met de starter. Dan gaat het traject 6 km lang over het Ganzendiep en vervolgens 5,5 km over de Goot naar het Zwarte Meer.

Waarschuwing: zowel op de IJssel als op het Zwarte Meer kan al bij betrekkelijk weinig wind een pittige golfslag lopen!

Het Zwarte Meer / Scheepvaartgat en het Zwarte Water (19,5 km)

Na het bereiken van het Zwarte Meer stuurboord uit varen en over het Scheepvaartgat langs de dijk richting Zwarte Water, dat je na 2km bereikt. Daar ga je weer stuurboord uit. Op de stuurboordoever van het Zwarte Water weer km-borden, te beginnen met km 21 bij het eind van het Scheepvaargat, bij een groen-rode bolton (nr ZD13-SG2) met daarop een groene kegel. Met het volgen van de stuurboordwal vanaf dit punt kom je weer bij Zwolle. Bij Genemuiden (km 19) altijd achter de kabelpont langs varen. Na Zwartsluis tussen km 15,3 en 12,7 een deel van het Zwarte Water waar waterskiƫn en varen met snelle motorboten is toegelaten. Tussen de km-borden 9 en 8, voorbij Hasselt, markeren enkele groene tonnen de begrenzing van de vaargeul aan stuurboord. Roeiboten kunnen daar wel dicht langs de oever varen. Een paar honderd meter voorbij km-bord 7 ligt aan bakboord de Overijsselse Vecht, die je links laat liggen (volg de richting Zwolle). Tenslotte tegenover km-bord 4 bakboord uit, de Westerveldse Kolk op en naar de finish.

De finish

De finish ligt op de Westerveldse Kolk ter hoogte van het clubhuis van de Zwolsche. De tijd voor etappe 2 wordt gestopt zodra je de vlotten voorbij bent. Je bent dan om de Mastenbroekerpolder heen gevaren, een polder drooggelegd in 1364!

Baankaart