Zwolsche goed op dreef tijdens de Worldrowing master regatta

Gepubliceerd op 24 september 2015

Niet alleen de juniorenroeiers Martine, Ralf en Celine doen internationaal mee met goede resultaten. Ook de veteranen roeiers Sander en Sandra halen blikken binnen tijdens de Worlrowing master regatta te Hazewinkel (10-13 september). Hazewinkel? Ja, dat is een prachtige roeibaan in België vlakbij Antwerpen.

Op 10 september begon op de roeibaan tussen Antwerpen en Brussel de Internationale Masters roeien. Borden langs de snelweg vermelden WK roeien afslag die en die nemen, dus voordat je ter plaatste was voelde je je al een hele Piet om daar te mogen roeien. Masters zijn roeisters en roeiers die ouder zijn dan 27 jaar. En daar zijn er heel veel van als je de inschrijvingen bekijkt. Vanuit 83 landen komen meer dan 3.600 sporters te samen om op een achtploegenbaan boord-aan-boord te strijden over 1000 meter. Van donderdagmiddag tot zondagmiddag, zolang het licht is iedere vier minuten een wedstrijd. Afhankelijk van de leeftijd, start je bijvoorbeeld master A (27-34 jaar, B (35-42 jaar), C (43-49 jaar), etc tot jawel zo in de 80 jaar. Het zijn allemaal gladde boten, van skiff t/m de acht. En de deelnemers kunnen erg hard varen…..pfff.

Daar lig je dan aan de start “Attention” . De hardslag stijgt naar heel hoog en “go” terwijl het lampje van rood op groen springt. Met een startje keihard naar de finish varen te midden van deelnemers uit de USA, China, Frankrijk, Italië…overal vandaan. Dat geeft een kick.

Van de Zwolsche ging Sander 7 maal over de baan en Sandra 6 maal in het heren cq dames veld. Samen haalden zij 9 blikken op. Sander zijn mooiste blik is die van de veterane B 8+. Een onverslaanbare Duitse acht verslagen! Sandra kan niet kiezen welke het mooiste is, maar vooral blij dat het is gelukt gezien de tegenslag met blessures in het voorseizoen. Hoor ze gerust uit. Wat voor mooi evenement is dit nu eigenlijk?

De masterregatta werd zondag afgesloten met mix wedstrijden (heren/vrouwen in één ploeg). Maartje  startte op zondag in de mix vier en twee. Zij start meestal lange baanwedstrijden en dan is startten met een stoplicht boord- aan-boord weer even wennen. Keihard uit de start en knallen over 1000 meter in een tempootje van minimaal 32. “En hoe ging het?”, was de vraag. “Andere ploegen gingen net wat sneller, maar een geweldige ervaring om zoveel nationaliteiten bij elkaar te zien”.

Zo is het maar net. Wereldwijd van jong tot oud wordt er geroeid met veel plezier.

Sandra Schaap