ZRZV succesvol op de Amstelwedstrijden!

Gepubliceerd op 20 maart 2022

In maart vinden traditioneel twee grote wedstrijden plaats op de Amstel, de Heineken roeivierkamp en de Head of the River Amstel. Als ZRZV hebben we daar behoorlijke resultaten neergezet!

Heineken

De Heineken werd gehouden op 12 en 13 maart. Jelmer Immeker startte in het J18 4* veld in een combinatieboot met Die Leythe en Viking. Ze hebben uitstekend geroeid en op alle vier de afstanden een eerste plaats weten te bemachtigen! Op de 2500 meter hebben ze zelfs een baanrecord weten te behalen. Dit smaakt zeker naar meer!

In het J18 4* veld startte ook nog een ander juniorenviertje. Een van de roeiers, Sander van der Kloos, schreef er het volgende over:

Op de ochtend van zaterdag 12 maart vertrokken ik (Sander van der Kloos), Jochem Wijnands, Sil de Jong, Stijn Rook, Wessel Immeker en Jelmer Immeker met de auto naar Amsterdam om daar de Heineken vierkamp te starten. Jochem, Sil, Stijn en ik startten de wedstrijd in een vier met Wessel als stuur. Op de eerste dag startten we de 2500m en de 250m direct achter elkaar om 17.00.Op de tweede dag startten we om 12.00 de 5000m en om 17.30 de 750m. Ik vond het heel erg leuk, omdat het een hele andere ervaring is dan de meeste andere wedstrijden. Dat is omdat je vier afstanden doet over twee dagen in plaats van één afstand op 1 dag. Verder was het erg gezellig met z’n allen, ook als we er lang moesten wachten op de volgende race. Uiteindelijk zijn we 9e geworden.

Liesbeth Boer, Benita de Man, Ismena van Leussen en Janna Brouwer hebben in het DMC 4* veld ook de eerste plaats voor de Zwolsche weten te veroveren! Zij schreven het volgende:

‘Maart en voorjaar: dan gaat het roeiersbloed kriebelen. Het is de tijd van de voorjaarsklassiekers op de Amstel. Roeien op de Amstel blijft speciaal, want met slim roeien en sturen op een rivier kun je veel voordeel halen. Maar het is vooral leuk omdat er altijd veel ploegen meedoen in vrijwel alle velden. Ook het dames veteranen dubbelvieren veld met stuurvrouw was druk bezet: ruim 40 boten bij de Heinekenroeivierkamp en bijna 40 bij de Head of the River Amstel. Volop drukte dus achter de startlijn. Vrijwel alle voorgaande keren dat we meededen, roeiden we in de top van het veld, maar zou het nu een keertje lukken om overall de snelste te zijn? Want dat is toch stiekem ook een doel.

De Heineken In oktober 2021 roeiden we de door corona uitgestelde Heineken: toen verloren we veel op de sprint. Dat moest dus nu anders. In de aanloop naar het voorjaar raakte Harriet geblesseerd. Met Benita kwam er een fijne en vooral ook gezellige dame aan boord. Het klikte net zo goed in de trainingen en de generale op de wintercompetitie pakte goed uit. Maar ja, het onderdeel sprint van 250 meter (max 30 halen), dan is het altijd ook een beetje de vraag of alle trainingen resulteren in een snelle eindtijd. Tot onze grote verrassing was dat het geval: we waren gewoon de snelste. Dat hadden we echt niet verwacht. En omdat ook de 2500 meter goed was gedaan, mochten we zondag als laatste van het veld starten. Dat blijft bijzonder bij de Heineken. Op zondag starten de langzaamste ploegen als eerste met als gevolg dat er veel ingehaald moet worden en dat is met name voor het publiek langs de kant soms een spektakel. Want het zal maar net voor dat ene bruggat of die ene bocht moeten gebeuren waardoor je de beste lijn kan vasthouden en je tegenstander naar de buitenkant duwt. Onze stuurvrouw bleef ondanks een kapotte coxbox cool en dirigeerde ons strak in heerlijk lenteweer met een fijn windje mee naar de afstandsoverwinning op de 5 km en naar een overwinning overall. Hoera!’

Head

Een week later vond de Head plaats. Deze 8-kilometer wedstrijd is altijd dé manier om je doorzettingsvermogen te laten zien. Ook hier heeft het damesviertje de eerste plaats behaald in het DMC 4* veld! Janna: ‘Tja, en toen bleken we ineens ook ingeschreven te staan voor de Head die een weekje later op het programma stond. Wederom weer veel zon, maar ook een harde wind die deze keer vaker tegen was dan mee. En daar houden wij veteranendames toch iets minder van. Deze keer was de start in Ouderkerk aan de Amstel en de finish voorbij De Hoop en daarmee is 8 kilometer echt wat anders dan de 5 km van de week er voor. Met de grote bocht die altijd speciaal blijft, waren we benieuwd of het weer zo goed zou gaan als de vorige week. We mochten als eerste van het veld starten, dus ruim baan voor de optimale koers. Baukje hield ons deze keer scherp, het tempo hoog en na iedere bocht moesten we weer een tandje meer leveren. We liepen steeds ietsje uit op de ploeg achter ons. En gelukkig was het ook deze keer genoeg voor de snelste tijd overall van het veld. Daarna was het tijd voor zon op het terras bij RIC, thee en gebak en de gemaakte foto’s en filmpjes zijn uitgebreid geanalyseerd. We sloten af met een medailleceremonie op Willem III. De echte lente begon op de maandag er na, maar voor ons is het voorjaar nu al geslaagd!’

Verder startte de veteranenacht met Roelf op slag, en deed Nico Rienks met zijn acht mee in het Veteranen C-veld, waar zij een vijfde plaats hebben behaald.

Vooruitblik

Kortom, uitstekende prestaties neergezet door de Zwolsche! En het wedstrijdseizoen is pas net begonnen. De skiff- en tweehead komen er weer aan, en ook verder in het seizoen zijn er nog tal van mogelijkheden om je krachten te meten op verschillende afstanden. Een overzicht van alle wedstrijden kan je vinden op de website van de KNRB. Voor vragen over wedstrijden kun je terecht bij Bram Bollaert via wedstrijden@zrzv.nl