Zomerzeilen in Friesland!

Gepubliceerd op 23 juli 2023

 

Hoe werkt het?

Van maandag 24 juli t/m vrijdag 1 september 2023 ligt de Aquilo (Valk) met motor van onze vereniging in Akkrum (Friesland).

Als je zeilbevoegd bent, kun je de Aquilo via het ZRZV afschrijfsysteem reserveren. Je kunt ook  2 * 4 uur reserveren op één dag. Er wordt een grote zelfredzaamheid en kennis verwacht van de Valk, ook in het omgaan met de motor. Je mag de Aquilo max. 2 dagen achter elkaar reserveren. Als je de dektent wilt gebruiken moet je deze ook reserveren en zelf meenemen vanaf ZRZV. (rode dektent, ligt op de zeilafdeling in de loods).

In het ZRZV afschrijfsysteem in desktop modus, kun je voor de komende 40 dagen zien welke datums de Aquilo beschikbaar is. Wil je een reservering die meer dan 3 dagen vooruit ligt, dan kun je zelf niet reserveren maar een mail met dag en datum sturen naar zomerzeilen@zrzv.nl. Vermeld ook in je mail of je de dektentwilt gebruiken als je 2 dagen gaat.

Je hoeft niet te betalen voor het gebruik van de Aquilo, wel voor de brandstof. Er wordt van je verwacht dat je de motor vol brandstof achterlaat en ben je de laatste die een jerrycan leeg maakt, vul hem dan weer. Let op of het om een mengsmering of benzinemotor gaat. Bij mengsmering is de verhouding 1:100. Voor een 5 litertankje benzine moet je 50 ml olie toevoegen. De olie ligt in de Aquilo, de benzine moet je zelf halen. Bij een benzinemotor alleen benzine, geen olie toevoegen.

In het achteronder in de Aquilo liggen 3 zwemvesten in de maten M, L en XL. Heb je andere maten nodig, dan kun je die meenemen vanaf ZRZV, graag dezelfde dag terughangen.

Heb je schade veroorzaakt, dan betaal je het eigen risico voor de collectieve verzekering waar de boot onder valt.

 

 

Adviezen:

Vooral voor zeilers die minder goed bekend zijn met het zeilgebied en/of minder ervaring hebben, belangrijke aandachtspunten:

  • Varen op groter water is iets anders dan op de kolk bij ZRZV of het Zwarte water (o.a. wind, golfslag).
  • Varen op groter water betekent rekening houden met bijbehorende vaarregels (o.a. boeien, voorrangsregels en beroepsvaart).
  • Check de wind- en weersvoorspelling voordat je afvaart en besluit i.c.m. de lokale situatie en de ervaring van de schipper en de bemanning of het verantwoord is om te gaan zeilen.
  • Leg bij twijfel een (extra) rif als de boot nog in de box in de haven ligt.
  • Ga bij voorkeur niet varend hijsen, vooral niet bij hogere windkracht dan 3 Bft
  • Vooral op het Sneekermeer en de Goëngarypster Poelen zijn regelmatig zeilwedstrijden. Al gelden de standaard vaarregels, het is goed gebruik om buiten het wedstrijdveld om te zeilen. Het wedstrijdveld is vaak goed zichtbaar door boeien die qua maat en kleur afwijkend zijn van de standaard betonning.

Adres:

Jachthaven De Drijfveer/Tusken de Marren

Ulbe Twijnstrawei 31

8491 CJ Akkrum

Telefoon: 0566 – 652789

www.drijfveer.nl

Veel zeilplezier deze zomer in Friesland!

Ineke Bongers

Coördinator Zomerzeilen ZRZV