Zeilweekend in Friesland 6 september 2008

Gepubliceerd op 11 september 2008

Image Zaterdag 6 september was het zover. 17 zeilers vertrokken om 9:00 uur naar Rufus in Friesland, om twee dagen te zeilen. De windverwachting was meer dan goed. Spoedig na aankomst vertrokken er 5 boten richting Heeg. Kruisend over de Langweerder Wielen, met halve wind door de Janesloot, een korte bocht over Koevorde en dan weer verder over het J.F. kanaal. Het recreatie eiland voorbij Heeg lag op slipkoers. De eerste vier boten legde hier dan ook eenvoudig aan. Na de lunch weer verder het Heegermeer op. Daar kon het echte werk beginnen. Met één rif in het zeil was het nog een onrustige tocht tot dat we afsloegen richting Oudega. Bij watersportcamping de Bearshoeke vonden we een plekje voor de nacht. Acht mensen onder de dektenten en negen in eigen tentjes.
Bij lees verder staat ook een verslag van Inge.
Fotoalbum: Walter Frisart en Inge van Middelkoop

 

De zondagmorgen begon weer met een zelfde windkracht maar nu ook vergezeld met af en toe regen. Dit keer legde 3 van 5 boten aan in Heeg voor een comfortabele lunch. Daarna weer terug naar de Langweerder Wielen, om daar af te slaan via de Langweerdervaart, Statenbocht, Stobberak, mast strijken, Jurgenssloot en vanaf daar een extra bochtje via de Dolte en de Joustervaart (met een diepte van 80 cm) oversteken over de Goingarijpsterpoelen en op kruisen via de Noorder Oudeweg weer naar Rufus. Hier stond de afgesproken maaltijd al snel op 13 hongerige zeilers te wachten. Tijdens het eten konden we terugkijken op weer een zeer geslaagd zeilweekend!
Verslag van Walter Frisart

Hieronder het verslag van Inge Midelkoop:
Zaterdag 6 september verzamelden 17 zeilvrienden om een weekend te gaan zeilen in Friesland. De wind zat ons mee  en gelukkig de zon ook, vooral op zaterdag.

Vanaf zeilboerderij Rufus ging het richting Heeg, waar we op het eiland met z’n allen gezellig gepicknickt hebben. We genoten van het uitzicht en de verrichtingen van een enkele valk werden vanaf het gras gevolgd. Op het Heegermeer zorgde de vele bagage voor een goede ballast voor in de boot, we sneden de golven waardoor we regelmatig getrakteerd werden op een frisse douche! Met de donkere wolken links van ons arriveerden we zonder een spat regenwater in Oudega. Daar hebben we lekker gegeten waarna we in de slaapzak kropen onder de dektent op de boot of in een echte tent op het gras. De volgende morgen was het weer heerlijk smullen van een ongeorganiseerd ontbijtbuffet. De weg terug ging weer over het Heegermeer naar Rufus. Zondag was het weinig buiswater, maar zo nu en dan regenwater. Mocht de pret niet drukken, er is zelfs gezwommen! Geheel vrijwillig hebben een paar zeilleden een duik genomen in het heerlijk frisse water. Zondagavond is het weekend afgesloten met een daghap in Rufus. Op naar het volgende uitje!