World Rowing Cup Finals/Holland Beker in Rotterdam

Gepubliceerd op 30 juni 2019

Voor Nederlandse roei- en sportliefhebbers vormt de Koninklijke-Holland Beker een unieke mogelijkheid om het roeien van het allerhoogste niveau van dichtbij mee te maken. Naast al het roeigeweld op het water wordt er ook langs de kant gezorgd voor genoeg vermaak en gezelligheid. Het evenement vindt plaats van 12–14 juli in Rotterdam.

Sinds jaar en dag vertegenwoordigt de Koninklijke-Holland Beker het meest prestigieuze jaarlijkse roei-evenement in Nederland. Begonnen in 1848 als een kleine race aan de Oosterdoksdijk in Amsterdam, is de wedstrijd inmiddels uitgegroeid tot de grootste internationale regatta van Nederland. Waar de internationale top in het roeien doorgaans hun tijd doorbrengt in Europa tussen de Wereldbekers, de Europese Kampioenschappen en de Wereldkampioenschappen, is de Koninklijke – Holland Beker vaak een favoriet proefterrein in het midden van het seizoen.

In 2019, het pre-olympische jaar voor de Spelen in Tokyo, heeft de Koninklijke-Holland Beker de eer gekregen om de World Rowing Cup III te hosten. Het traditionele ‘proefterrein’ zal daarmee veranderen in hét strijdtoneel voor de finale van het Wereldbekerklassement. Een maand na de WRC III zullen de belangrijkste kwalificaties voor de Spelen in 2020 plaatsvinden tijdens de Wereldkampioenschappen. Voor veel internationale ploegen wordt deze wedstrijd dan ook aangegrepen als laatste krachtmeting voor het WK.

De Koninklijke–Holland Beker zal dit jaar worden verroeid op de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam. De relatief nieuwe roeibaan doorstond zijn eerste vuurproef tijdens het WK onder 23 in 2016 met glans. Tijdens dit toernooi bekroonde Marieke Keijser zichzelf tot Wereldkampioene onder 23 in haar skiff, waar Ilse Paulis in ditzelfde jaar Olympisch Kampioene werd in Rio. Dit jaar zullen Marieke en Ilse samen uitkomen voor Nederland in de Olympische lichte damesdubbel. Naast de lichte damesdubbel zal de Nederlandse Roeibond goed vertegenwoordigt zijn op deze wereldbekerwedstrijd en zal het merendeel van de equipe aan de start verschijnen.

Meer informatie is hier te vinden. Tickets zijn beschikbaar via de site!

Foto’s: Merijn Soeters