Wat doen die wherry’s op de roei?

Gepubliceerd op 26 mei 2018

De wherry’s die op een botenwagen op ons terrein staan, horen bij het botenwagenproject van de toercommissie van de KNRB. De roeibond heeft naast allerlei afdelingen, zoals wedstrijdroeien, ook een afdeling toerroeien. Deze afdeling organiseert toertochten in het buitenland en binnen Nederland. Ook beheert de toercommissie het botenwagenproject. De deelnemers aan deze tochten zijn uitsluitend leden van de KNRB. Je moet dus ook lid zijn van een roeivereniging in Nederland om aan de tochten mee te kunnen doen.

Voor deze activiteiten heeft de KNRB boten en botenwagens aangeschaft. Deze staan gestald bij boer Middag. Willem Jan is gevraagd om de boten te transporteren en zo naar de plekken te brengen daar waar de boten nodig zijn. Tijdens de tochten is hij een welkome ondersteuning door het begeleiden van de groep en ook voert hij kleine reparaties uit.

Helaas zijn er weinig deelnemers van de ZRZV die zich aanmelden. Ikzelf wist ook niet van het bestaan af maar ik ben heel toevallig in aanraking gekomen met de toercommissie omdat ik gevraagd werd aan een tocht deel te nemen. Inmiddels heb ik tochten geroeid in Tsjechië, Engeland, Duitsland en Friesland.

Dit jaar staan Engeland, Polen en de Hollandse Plassentocht op het programma.

De boten voor het botenwagenproject liggen dit jaar in Berlijn en Angers in Frankrijk. Deze boten liggen bij verenigingen op een botenwagen en kunnen voor een week worden gehuurd. Dit jaar liggen ze in de maanden juli en augustus en de laatste week van juni klaar voor gebruik. Je kunt in de buurt van deze staanplaatsen roeien en eventueel de boten op de botenwagen vervoeren naar voor jou leuke plekken.

Dit jaar wordt er veel gebruikgemaakt van de faciliteiten. De tochten zijn vol en het botenwagenproject is nog een week vrij.

Op de website van de KNRB kun je hier zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Misschien leuk om deelnemer te worden. Uiteraard wil ik je wel verder helpen met een eerste kennismaking. Ik ben regelmatig op de roei.

Het programma voor volgend jaar wordt bekendgemaakt in december en boeken moet voor 15 februari. Verenigingen die weinig hebben deelgenomen krijgen voorrang.

Tot ziens bij een tocht!

Gerrit Ruhaak