Volle Kr-Acht naar de Head 2012

Gepubliceerd op 21 maart 2012

De heren club 8 stuurt een mooi verslag! Wie volgt?

Augustus 2011.

Een groep enthousiaste roeiers van de Zwolsche komt voor de eerste keer bijeen voor een ploegbespreking. ‘Wat wordt het gemeenschappelijk doel en hoe willen we daar komen’ zijn de vragen die beantwoord moeten worden. Het gemeenschappelijk doel is wedstrijden roeien in de 8+, met als belangrijke mijlpaal de Head 2012. Het grootste obstakel is dat slechts twee roeiers ooit Boord geroeid hebben, de rest zal zich hierin moeten bekwamen door vooral veel te oefenen. Jan Upmeijer en Miek Havenith zijn bereid de ploeg te coachen en Ellen Atema wil sturen. Nu is het aan de roeiers.


Het begin van het traject naar de Head gaat vooral om de vorming van de ploeg. Commitment kweken, elkaar stimuleren, elkaar aanspreken, willen leren van elkaar. Allemaal zaken die op zichzelf vrij onbelangrijk lijken, maar die toch essentieel zijn voor uiteindelijk succes. Het lukt. Ritme in de training wordt gevonden. De roeitechniek komt steeds dichter bij elkaar. Vooralsnog in scull-boten, maar na de eerste wintercompetitiewedstrijd worden de trainingen in de 4+ en 8+ afgewerkt. De nadruk ligt op techniek maar de stabiliteit wil nog niet echt meevaren.

Dan valt de winter in. Kilometers ketting worden over de tandwielen van de ergometers getrapt, allemaal met als doel uithoudingsvermogen op te bouwen en de Zwolsche roeihaal in het geheugen te prenten. Na het schaatsen kunnen we eindelijk weer het water op. Om de achterstand in techniek in te lopen wordt besloten om drie maal per week een training af te werken; twee keer op het water en een keer op de ergo. Op 4 maart wordt de eerste wedstrijd in de 8+ geroeid. Het resultaat, 15 minuten 9 seconden over 4 km, vinden we helemaal niet slecht en stemt tot tevredenheid want het gevoel was goed.

De datum van de Head komt sneller dichterbij dan ons lief is maar het vertrouwen groeit.

18 maart 2012. Het is kil, het waait en het regent. Het krioelt van de boten op de Amstel. Het te water laten van onze boot de Stadshagen kost meer tijd dan ons lief is vanwege de drukte en we worden tot op het bot koud. Van warmroeien is nauwelijks sprake want het oproeien gaat maar langzaam. Dan draaien we de boot tegen de wind in, roeien naar de startlijn en we zijn er door. De 8 kilometer tussen de start- en de finishlijn kunnen we nauwelijks een kwelling noemen. Hier hebben we de afgelopen maanden voor getraind. Dertig minuten en 2 seconden doen we er over onder tamelijk zware omstandigheden. Zowaar een hele prestatie voor een ploeg waarvan er tenminste zes niet vaker dan een keer of 15 in een boord boot geroeid hebben.

Op naar de A-A race!

Ellen, Miek en Jan, bedankt.

Volle Kr-Acht

http://uitslagen.poweredbyiris.nl/iframe/head/2012/ploeg/433

http://uitslagen.poweredbyiris.nl/iframe/head/2012/uitslagen/HCl8+