Vijftig jaar lid

Gepubliceerd op 28 augustus 2018

Vijftig jaar lid en van eigen kweek, dat bestaat nog. Hij loopt bijna dagelijks rond op de ZRZV. Het gaat om Willem Jan van der Linde. Hij is nu vijftig jaar lid van de Zwolsche. Sinds 22 mei 1987 is hij erelid.

Bij het napraten na een coachvergadering gaf Nico Rienks een rake typering van Willem Jan. ‘Op de voorkant van boeken van Amerikaanse roeiverenigingen staat vaak een blaffende hond – om de ganzen van het vlonder te jagen’, vertelde Nico. En tegen Willem Jan: ‘Dat ben jij bij ons.’ Willem Jan maakt inderdaad soms een hoop lawaai. Maar dat doet hij omdat hij hart voor de vereniging heeft. Klopt er volgens hem soms iets niet, dan zegt hij er wat van.

Erelid – daarover vertelt Willem Jan: ‘Ik kwam na een dag rijden thuis. Daar werd ik opgebeld. Ik moest naar de vereniging komen. Maar ik wilde niet, ik was moe. Voorzitter Jan Bos moest mij overtuigen. Op de roei aangekomen werd ik met Dineke Bollaert tot erelid benoemd.’ En waarom erelid?’ Willem Jan denkt dat ze hoopten dat hij als erelid wat minder uitgesproken zou zijn. Dat is in ieder geval niet gebeurd. Zijn hart voor de ZRZV blijft, maar wel op de tong.

Er zijn natuurlijk andere redenen waarom Willem Jan erelid is – er dat nog steeds waard is. Roeien was dat niet. Toen hij lid werd, telde de vereniging honderdveertig leden, waarvan zes jeugdleden. Als invaller werd hij nog wel in de overnaadse vier kampioen van Noord- en Oost-Nederland. Maar al snel werd hij ‘uit de selectie’ gezet – hij was te klein en te licht. En dus ging hij coachen. In 1971 begon dat met Mirjam Prins. Eerst nog samen met Nico Rienks, maar die ging al snel te hard en werd overgenomen door Jan Upmeijer. Het waren hoogtijdagen van het wedstrijdroeien op de ZRZV. Denk ook aan Henk-Jan Zwolle en Edwin Verweij. Uit later jaren noemt Willem Jan Adri Middag en Kristen Lanz.

Zelf roeien doet Willem Jan niet. Maar hij heeft wel zestien jaar de veteranen acht van Hans Wartena gestuurd. Daarnaast stuurt hij soms de coachboot. Een heel andere activiteit is de barcommissie, waarvan hij met Dineke Bollaert en Jan Feije Slauerhoff een tijd lang deel uitmaakte. Ook herinnert hij zich de eerste roei-Elfstedentocht nog: geen communicatie met een mobieltje, geen gps. Gewoon navigeren met een kaart en kompas.

Tien jaar geleden begon Willem Jan ook met botenvervoer. Dat is al lang niet meer voor alleen de junioren, maar ook voor wedstrijdploegen. Voor de roeibond is hij een vaste kracht. Voor de toerafdeling van de roeibond rijdt hij bijvoorbeeld boten naar Engeland en Denemarken. Eind augustus is hij ook weer voor de bond op pad.

Al veel langer geleden begon Willem Jan met het onderhoud en reparaties van de boten. Tegenwoordig werkt hij daarbij prettig samen met Bas van der Boom en materiaalcommissaris Jan Bezemer. Werken aan de vloot is voor hem tegenwoordig wel beter te doen dan vroeger. Niet alleen heeft hij zelf meer tijd. Ook kosten de huidige kunststoffen boten van de vloot minder tijd dan de houten boten van vroeger. ‘Nu is het bij te houden’, aldus Willem Jan. Maar als mensen ‘zijn’ materiaal mishandelen, dan maakt Willem Jan ze duidelijk dat het anders moet.

Natuurlijk is er veel meer te vertellen. Maar dat kan Willem Jan beter zelf doen. Een voorzetje? Vraag hem maar eens hoe je met een FIAT door het ijs van de Kolk kunt zakken.

 

Foto 1: Willem Jan van der Linde als coach – Ghislaine Boschman, Kirsten Lanz, Willem Jan van der Linde, Birgit Vilkers, Elsbeth Zimmermann.
Foto 2: Willem Jan van der Linde als coach.