Notos aan de Beulakerwijde voor leden ZRZV

Gepubliceerd op 28 april 2021

Hoe werkt het?

Van dinsdag 4 mei t/m donderdag 21 oktober 2021 ligt de Notos (Valk) met motor van onze vereniging aan de Beulakerwijde.

Als je zeilbevoegd bent, kun je de Notos via het ZRZV afschrijfsysteem reserveren. Je kunt ook  2 * 4 uur reserveren op één dag. Er wordt een grote zelfredzaamheid en kennis verwacht van de Valk, ook in het omgaan met de motor.

In het ZRZV afschrijfsysteem in desktop modus, kun je voor de komende 40 dagen zien welke datums de Notos beschikbaar is. Wil je een reservering die meer dan 3 dagen vooruit ligt, dan kun je zelf niet reserveren maar een mail met datum en begin- en eindtijd sturen naar zomerzeilen@zrzv.nl.  Je mag de Notos max. 2 dagen achter elkaar reserveren. Als je de dektent wilt gebruiken moet je die zelf meenemen vanaf ZRZV. (rode dektent, ligt op de zeilafdeling in de loods).

Je hoeft niet te betalen voor het gebruik van de Notos, wel voor de benzine. Er wordt van je verwacht dat je de motor vol benzine achterlaat en ben je de laatste die een tankje leeg maakt, vul hem dan met mengsmering in de verhouding 1:100. Voor een 5 litertankje benzine moet je 50 ml olie toevoegen. De olie ligt in de Notos, de benzine moet je zelf halen.

In het achteronder in de Notos liggen 3 zwemvesten in de maten M, L en XL. Heb je andere maten nodig, dan kun je die meenemen vanaf ZRZV, graag dezelfde dag terughangen.

Heb je schade veroorzaakt, dan betaal je het eigen risico voor de collectieve verzekering waar de boot onder valt.

Adviezen:

Vooral voor zeilers die minder goed bekend zijn met het zeilgebied en/of minder ervaring hebben, belangrijke aandachtspunten:

  • Varen op groter water is iets anders dan op de kolk bij ZRZV of het Zwarte water (o.a. wind, golfslag).
  • Varen op groter water betekent rekening houden met bijbehorende vaarregels (o.a. boeien, voorrangsregels).
  • Check de wind- en weersvoorspelling voordat je afvaart en besluit i.c.m. de lokale situatie en de ervaring van de schipper en de bemanning of het verantwoord is om te gaan zeilen.
  • Als je de Beulakerwijde opvaart bij westelijke windrichtingen (ZW, W, NW), houd dan rekening met behoorlijke golfslag (lagerwal). Dit kan vanuit de luwte van de haven onderschat worden.
  • Leg bij twijfel een (extra) rif als de boot nog in de box in de haven ligt.
  • Ga bij voorkeur niet varend hijsen, vooral niet bij hogere windkracht dan 3 Bft
  • Op onderstaand plaatje een overzicht met mogelijkheden om op- of af te tuigen, kijk naar de windrichting of je deze kunt gebruiken.

Adres:

Jachthaven Heite,  Beulakerweg 3, 7946 LX Wanneperveen. Komende vanuit Zwartsluis, sla je op de Beulakerweg bij  camping De Blauwe Hand linksaf, dan direct weer rechtsaf. Je kunt je auto parkeren voor de houten loodsen. Vervolgens loop je door de middelste loods, als je uit de loods komt ligt de Notos op de eerste plek aan de linkerkant. Er is ook een toiletgebouw, dit staat gezien vanaf de loods aan de andere kant van het woonhuis. Tevens is er een bushalte in de buurt.

Veel zeilplezier deze zomer op de Beulaker !

Ineke Bongers

Coördinator Zomerzeilen ZRZV

zomerzeilen@zrzv.nl