Vaardigheden

Gepubliceerd op 20 maart 2014

Voor deelname zijn wel wat bijzondere vaardigheden gewenst. Denk aan sturen door smalle slootjes en lage bruggen, aanleggen in het riet of langs hoge kades, navigeren door een sluis, navigeren op onbekend water of roeien op stromend water met meters hoge golven. Verder moet je voldoende conditie hebben om ook langere afstanden blessurevrij in een ploeg te kunnen roeien. De ervaren marathonroeiers kunnen je er alles over vertellen. Minder ervaren roeiers nemen we graag mee, maar we willen wel graag zorgen dat dit op een verantwoorde wijze gaat. Dus begin met een eenvoudigere korte toertocht en voer het dan op.

Tijdens het roeien wordt er gewisseld in de boot (integraal); niemand is alleen stuur of roeier. Sturen geeft je de gelegenheid te rusten en eten. Soms wordt er in estafettevorm geroeid, dat wil zeggen dat je afwisselend meeroeit en fietst (of met de auto rijdt) en zo de boot van A naar B roeit.

Het is soms mogelijk een boot bij de organiserende vereniging te huren. Vaak gaat de ploeg met een boot en botenwagen van de eigen vereniging naar de marathon. Je moet je er wel van bewust zijn dat je een hele dag in touw bent: boot afriggeren en opladen, vroeg vertrekken, boot aanriggeren. Dan heerlijk, een aantal uren roeien, afriggeren, naar huis en dan boot, weer aangeriggerd, achterlaten. Dat vraagt om een goede organisatie van alle betrokkenen.

Dit vraagt dus tijd, soms technische kennis en energie maar versterkt ook het teamgevoel. Sportieve instelling, doorzettingsvermogen zijn noodzakelijk! Uiteraard zijn ook en goede roei- en stuurtechniek, kennis van de vaarregels en een goede conditie belangrijk. Een goed wisselschema voor de roeiers om te eten en drinken in de boot is van essentieel belang evenals de bestudering van te roeien route!