Tromp Boatraces 19 en 20 oktober 2019

Gepubliceerd op 21 oktober 2019

De Tromp Boatraces (TBR) is een race over 5300 meter en wordt geroeid op twee dagen. Ooit begon de TBR vooral als een veteranenevenement, maar inmiddels valt de gemiddelde leeftijd flink lager uit. Juniorenbondscoaches gebruiken deze wedstrijd als eerste meetmoment van het seizoen voor de nationale selectie en ook de studentenverenigingen meten zich in het najaar graag met elkaar. Het veteranenveld is ieder jaar sterk vertegenwoordigd en ook de roeiers in dit veld gebruiken deze race als onderlinge krachtmeting. Kortom, een wedstrijd waar je flink aan de bak moet!

Een aantal Zwolsche roeiers durfden de strijd aan te gaan, waarop Willem-Jan met een aantal boten naar Hilversum afreisde. De terugreis vond plaats onder het gewicht van een aantal blikken en mooie roei-ervaringen.

Rene ten Thije HV1x

Noeste arbeid werd beloond! Vorig jaar ging de winst op een paar seconden aan zijn neus voorbij naar een bekende van de Maas. Afgelopen jaar is er fanatiek getraind voor de revanche. In elkaars kielzog verschenen beiden aan de start, waarop een pittige race volgde waar iedere seconde telde. Rene slaagde erin om hem met 7 seconden te verslaan en mocht het blik omhangen.

Bram Bollaert HV1x

In het enorme heren veteranen skiffveld is Bram 69e overall geworden. Er werd onder een verraderlijk windje geroeid, waardoor het zwaar aanvoelde. Het leverde tóch een tevreden gevoel op.

Jan Heerschop HV1x

Ook Jan had zijn skiff opgeladen en verscheen op het Hilversums Kanaal aan de start. Na deze warming-up startte hij nogmaals in het middagblok in de dubbel met Jos Pape (Naarden) waarbij ze op een mooie 12e plaats overall eindigden.

Jelmer Immeker J161x

Jelmer roeide zijn eerste echte wedstrijd in de skiff in een veld met 36 jongens uit het hele land. Het getuigt van lef om deze gevoelsmatig serieuzere wedstrijd te starten in de skiff! Het lukte hem om een strak tempo 28 aan te houden, maar hij bleek nog wat kracht tekort te komen. Het was een goede ervaring om op door te bouwen.

Nico Rienks, Sander Gerdes, Rene ten Thije, Hans Marten Hazelbag (Rijnland) en stuur Baukje Hooghiemstra (SilVia) HV4+

Bij deze race werd het maar weer eens duidelijk hoe belangrijke een goede stuur is. Het roeien ging prima en wel zo prima dat er zo’n tien boten ingehaald werden. Het kanaal biedt maar beperkt ruimte. Als er dan drie boten naast elkaar komen te liggen, is het dringen en gaat het inhalen met het nodige riemengekletter gepaard. Hulde voor stuur Baukje die koelbloedig bleef en haar koers vasthield. Deze roei- en stuurkunst resulteerde in een mooie 1e plaats!
Al met al weer een mooi wedstrijdweekend. Er lopen een aantal super mooie initiatieven op de vereniging, waardoor het wedstrijdroeien wellicht voor nog meer leden dichterbij komt te liggen. Het ‘Beter roeien’ is hier een voorbeeld van en ook de beweging dat er scholing op het gebied van coaching gefaciliteerd wordt voor een ieder die hier iets in wil doen. Mogelijk draagt dit eraan bij dat ook bij grotere wedstrijden, zoals de TBR, nog meer Zwolsche roeiers aan de start verschijnen. Naast dat fanatiek roeien enorm leuk is, is de gezelligheid en het sociale element een belangrijk onderdeel van de lol van wedstrijden.

Maaike Hibma