Toerroeien in het buitenland

Gepubliceerd op 19 december 2007

Waarom?
Tja, waarom zou je? Wanneer je niet tot diegene behoort, die ook op vakantie al weer naar het roeien verlangd, als hij een groot meer, omringd door bergen ziet of een brede rivier, waarop gekanoëd en gezeild wordt of alleen maar het water ruikt, al dan niet met een beetje vislucht of verrot hout lucht, wel lees dan niet verder. Maar als je het wel spannend lijkt om ergens te roeien, waar je nog nooit geroeid hebt, je de sensatie mee wilt maken om echt snel te gaan met de stroom mee, het buitenland wil leren kennen buiten de geijkte paden en van een sportieve teamvakantie houdt, dan moet je er eens over nadenken.

Wanneer?
Een lang weekend is op zich genoeg. Je kunt makkelijk Duitsland, België of Noord Frankrijk bereiken op de vrijdag en dan maandag weer terug. Weet wel, dat sommige sluisjes bediend worden en op de feestdagen mogelijk gesloten. Natuurlijk kun je ook een week weg.  Je kunt zelf de tocht organiseren, wat de grootste vrijheid geeft. Van belang is als je met materiaal van de Zwolsche gaat, dat er dan een boot beschikbaar is (informeer bij Dineke Bollaert) en een botenwagen (informeer bij  Bert Hacquebord voor de huur van een botenwagen voor maximaal 2 wherries) Je kunt ook gebruik maken van de roeibond, die elk jaar tochten organiseert of van de boten die de roeibond elk jaar op een andere plaats in het buitenland heeft liggen. Het beste seizoen is de lente: niet te warm en niet te veel regen.

Waar?
Als je voor de eerste keer gaat, is het aan te raden, dat je een parcour neemt, dat door verenigingsgenoten al gedaan is. Je krijgt dan als groentje allerlei waardevolle tips mee van enthousiaste voorgangers.Je kunt ook websites van andere verenigingen in binnen- en buitenland raadplegen voor de beschrijving van tochten.Ga je met een botenwagen, houd er dan rekening mee, dat je gemiddelde snelheid niet zo hoog ligt. Mogelijk kies je er voor om ’s nachts te reizen. Ga je in Engeland roeien, denk dan aan de overtocht met de langzame boot van Hoek van Holland naar Harwich, die voor aanhangers geschikt is. Denk ook aan de mogelijkheid om een boot bij een vereniging te huren. Waar dat allemaal mogelijk is? In ieder geval in Berlijn. Wie weet zelfs in andere werelddelen!

Heb je geen walploeg (ploeggenoten die met de auto en trailer volgen en je afwisselen), dan is een traject langs een rivier, waarbij je auto en botenwagen vlak bij een station en het water achterlaat, ideaal. Aan het eind van de tocht, haal je de botenwagen dan weer op. Ga van 40 kilometer per dag uit, tenzij je een sterke stroom mee hebt. Het is prettig om van te voren gepland te hebben, waar je denkt te kunnen overnachten. Je kunt, dan kijken of er een pension, camping of roeivereniging is en e.v.t. voor een reservering bellen.

Wat neem je mee?
In een wherry kun je een tentje meenemen met spullen en op een camping langs het water gaan kamperen. In Duitsland is het goed mogelijk om bij verenigingen te slapen. Dat varieert van je luchtbedje ergens tussen wriemelen tot echte slaapkamers met ontbijt.
Er zijn ook grotere groepen buitenlandroeiers, waarvan 1 walploeg zorgt voor het meereizen met een caravan en de bagage op die manier meeneemt. Wat je absoluut mee moet nemen is voldoende water. Zeker als het heet is en je roeit flink, kan een liter water per uur, heel normaal zijn. Het niet of nauwelijks moeten plassen is een waarschuwing! Zorg ook voor een pet en/ of zweetband en zonnebrand. Daarnaast calorie rijk eten en eten met zout. (tuks, worstjes). Neem een (geplastificeerde) waterkaart mee. Daar staat ook in wanneer sluizen open zijn. Soms moet je voor de bediening ook een bepaald telefoonnummer bellen. Soms staat er een adres in van de instantie, waaraan toestemming gevraagd moet worden om met je boot op het water te gaan. Boekhandel Harry in de Schreiertoren vlakbij Amsterdam cs heeft bijvoorbeeld een grote voorraad internationale kaarten. Neem voor de regen een ventilerend windjack mee, doe een korte nylon broek aan die makkelijk droogt en van die regenkapjes voor over je schoenen, die je bij elke fietsenmaker kan kopen. Denk ook aan zo’n zitkussentje, dat je aan het bankje kan vastklikken. Een pikhaak, peddel, hoosblik, zwemvest (soms verplicht voor iedereen) en stootkussentjes en voor de lol een ZRZV vlag of een Nederlandse vlag, zijn ook uitrustingsstukken die niet mogen ontbreken.

Watblief?
Zorg dat je in een vreemde taal zeker de woorden sluis, bak- en stuurboord, roeien e.d. weet.Ook hollandse lekkernijen voor als je erg geholpen wordt, is leuk om als dank te kunnen geven.