Toegankelijk roeien – een verslag

Gepubliceerd op 4 september 2017

Op 11 augustus zijn we te gast geweest bij Antoinette van Boom van de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging. Antoinette is bij de ZRZV verantwoordelijk voor het aangepast roeien. Van de KNRB hoorden we dat Zwolle het expertisecentrum in Oost-Nederland is. Daar wilden we dus heel graag naartoe.

Wat wil het geval? Toevallig kwamen we Hans tegen in Zutphen. Hans heeft vroeger bij ZRZV Isala geroeid, maar moest daar na een beroerte mee stoppen. Hij is halfzijdig verlamd geraakt en heeft een enorme inspanning geleverd om te revalideren. Wij roeien zelf in Zutphen. Voorheen hebben wij in Dordrecht jarenlang met gehandicapte roeiers gewerkt. Dit altijd onder leiding van de pioniers van het aangepast roeien in Nederland. Nu wilden we graag met Hans gaan roeien. In Zutphen is Hans de eerste kandidaat, zodat we heel veel zelf zouden moeten uitzoeken.

Gelukkig kwamen we met hulp van de KNRB Zwolle terecht, waar we door Antoinette heel hartelijk werden ontvangen. Na een kop koffie in de prachtige kantine mochten we naar beneden. Daar staat een grote kist met attributen voor het roeien, zoals verlengde scullriemen (hadden we nog nooit van gehoord), drijvers, klittenband en een stevige instapplank.

We gingen met een C2x+ het water op. Antoinette op stuur en Willem als tubber op boeg. Onder het roeien werden de aanpassingen voor Hans (klittenband en orthese) nog beter afgesteld. En we konden zo een kwartiertje roeien in de luwte van de rietkraag. Dat was genoeg voor een eerste ervaring.

Antoinettes adviezen hebben ons enorm geholpen, niet alleen op praktisch gebied, maar het heeft ons ook het vertrouwen gegeven dat het kan en hoe we het moeten aanpakken. Dat is heel belangrijk geweest. Ook Hans is er ontzettend blij mee. Zijn echtgenote heeft ons laten weten hoeveel het voor hem betekent. Na een lange revalidatieperiode weer het water op!

We zijn Antoinette en de Zwolsche dan ook heel dankbaar voor de ontvangst. Ook de andere roeisters waren uiterst behulpzaam bij het te water laten van de boot. Aan hen hebben we ook deze leuke foto te danken. Nogmaals héél hartelijk bedankt voor de inspirerende ontvangst en hulp!

Carla en Willem van Poelje, ZRZV-Isala