The Thames

Gepubliceerd op 28 oktober 2007

Onderstaande informatie is afkomstig van Bert Hacquebord

Traject:
Starten bij Lechlade ten Oosten van Oxford, daarvoor is de Thames niet bevaarbaar. Bevaarbaar tot Richmond, een voorstad van Londen. Daar zijn sluizen. Hierna is er een getijden rivier, met gevaar voor droogvallen en sterke stromingen. Af te raden is om zo ver te gaan, omdat de boot nooit onbeheerd achter kan blijven vanwege het gevaar van vernielingen.
Beschrijving:
Het begin traject is het mooiste. Het is bijzonder landelijk. Na Oxford beginnen de grote huizen langs de kant.
Overnachtingsmogelijkheden
Boven Oxford bevinden zich geen roeiverenigingen. Dit betekent dus een camping of bijvoorbeeld een bed and breakfast.
Oxford kent een gastvrije burgervereniging (de studentenverenigingen liggen moeilijk in openingstijden). In Wallingford bevindt zich ook een vereniging in Hanley (en chique en een gewone) en in Weybridge. Wel zelf een luchtbed meenemen.
Bijzonderheden:
In Engeland kennen ze het toerroeien niet. Ze zijn vooral op wedstrijden gericht. Een wherry zoals wij die kennen met rolbank is onbekend. Een wherry met vaste bank wordt skiff genoemd. Hanley kent een roeimuseum.
Er moet een vignet aangevraagd worden (bij British waterways)
De sluizen worden bediend en zijn gratis.
Het begin van de tocht is op ongeveer 5 uur rijden vanaf Harwich.
De roeibond heeft er in 2006 boten liggen (4 op een botenwagen) die gehuurd kunnen worden, maar nadeel is, dat deze weer terug gebracht moeten worden.
Er is geen spoor langs de Thames en geen station in Lechlade (wel in Swindon 9 kilometer zuidelijker) dus met openbaar vervoer zal er een combinatie gemaakt moeten worden.

Sefern

Plaatsen Worchester, Stratford on Avon en Gloucester. Tocht van een week. Voor de sluizen een winch aanvragen bij British waterways.