Schoolroeien 2007

Gepubliceerd op 21 juni 2007

Image Vrijdag 8 juni werd op de Bosbaan voor de NSRK weer gestreden om de felbegeerde wisselbeker 'beste roeischool van Nederland'. Hier vind je de foto's van dit evenement. Dat dit toernooi weer op een doordeweekse dag gehouden werd is nu al een paar jaar geen probleem gebleken. Het is voor de deelnemende roeiers een echte schoolsportactiviteit en voor de meegereisde ouders een gezellige snipperdag. 

In totaal namen er bijna 50 scholen uit heel Nederland met 175 teams deel aan het kampioenschap in de categorie C4+ (beginners) en 2x (gevorderden). De Zwolse scholen Thorbecke en Celeanum  deden ook dit jaar weer mee. De twee scholen hebben ook elkaar met "Hup Zwolsche!" aangemoedigd. De wat meer ervaren roeiers van beide scholen roeien immers samen op de ZRZV.

Er waren wedstrijdnummers voor klas 1 tm 3 en klas 4 tm 6. Daarin starten meisjes-, jongens- en mixed uitgesplitst naar ervaren en beginners. Zo waren er 12 verschillende categorieën.Er was ook een startmogelijkheid voor de docenten. Zij konden ook in vieren, met maximaal twee leerlingen mee roeien. Helaas hebben de Zwolse docenten, – Bert Busstra (Celeanum) en Jan van Eijk (Thorbecke) – het dit jaar niet aangedurfd. Voor volgend jaar wordt er nu al druk gespeculeerd over een zwolsche-scholencombi aangevuld met zwolse-roei-ouders.  De ervaren roeiers, dat wil zeggen scholieren die voor 2007 al lid waren van een roeivereniging, weten wat het is om 500 meter hard te roeien. Zij roeien normaliter  in andere combinaties dan met hun schoolgenoten. Een paar keer oefenen moest dus helpen.Van de beginners werd verwacht  dat ze van tevoren een aantal keer geoefend hebben. Leerlingen die al op de ZRZV zitten maakten op school nieuwelingen enthousiast en hebben hen op een tiental vrije middagen op de kolk klaar gestoomt voor dit kampioenschap.
Ieder team roeide twee keer over een afstand van 500 meter, de tijden werden bij elkaar opgeteld en daarmee werd per categorie een klassement gemaakt. Op basis daarvan werd het eindklassement gemaakt, dat liet zien welke school de beste roeischool was. De school die dit jaar de NSRK-wisselbeker won kwam uit Purmerend. Het Celeanum eindigde als derde. Alle uitslagen staan hier.