Rondom Potsdam

Gepubliceerd op 6 maart 2009

Traject
Er bestaat een stafkaart met als naam: Seengebiet um Postdam

Onderstaande 3 tochten hebben steeds als vertrekpunt Ruder Club Werder.
Het gebied heeft iets van Friese meren, maar de heuvels op de achtergrond en de andere bouwstijl van de huizen maken duidelijk dat je in het buitenland bent.

11 kilometer naar de Glindow See.
In het zuidwesten ligt het eerst volgende meer: de Glindow See. Van een grote afstand kan je helaas een hoge Mac Donalds M zien, maar dichtbij zie je die niet meer. Bij Marina, restaurant met visspecialiteiten aan de west oever aan het begin van de bebouwing, is een prima terras.

30 kilometer rondvaart via Sacrow Paretzer Kanal.
Eerst noordwaarts, dan naar stuurboord via de Grosser Zernsee naar Wublitz, Schlanitz See, Sacrow Paretzer Kanal en via de Havel weer terug.
Een schitterende tocht. Vroeg in de ochtend is er nog maar weinig verkeer en de route die we nemen, gaat langs voor motorboten afgesloten vaarwegen. Er is hier geen bebouwing van kleine huisjes, maar puur natuur. Het heeft iets weg van de Weerribben: moerassig, berkenboompjes, elzen en wilgen, riet, ganzen, zwaluwen, reigers en waterlelies.
Er is een “strandje” iets ten noordoosten van het S-P kanaal. Er wordt daar gezwommen en er is een vrij toegankelijk park met een gemengde renaissance-barok stijl landhuis.
Het Sacrow Paretzer Kanal naar het Oosten wordt omringd door hoge bomen. Aan het einde nog een kilometer verder, voorbij het veer, kan prima aangelegd worden bij café – restaurant An der Fähre.
De weg terug is via de Havel naar het Zuiden en wordt flink bevaren. Op deze Pinksterdag in de middag is er veel golfslag en er wordt absoluut geen rekening door de motorbooteigenaren met roeiers gehouden. In Phöben is gelegenheid om aan te meren bij een kleine kiosk.

28 kilometer toch naar Postdam
Eerst naar het zuiden naar de Schwielow See en dan oostwaarts door een kanaal met pont naar de Templiner See. Vanaf het kanaal is meer bebouwing.  Onder de spoorbrug naar de noordelijke (bakboord) oever ligt het Boothaus Seekrug. Het restaurant van roeivereniging Olympia heeft twee mooie vlotten en serveert hele lekkere vruchtentaart.
We zijn voor Postdam aan wal gegaan ter hoogte van de Sankt Nicolaikirche, een licht gele grote kerk met groene koperen koepel met vergulden beelden. Het is voorbij het grote eiland van de Templiner See, onder de brug door waarna een splitsing van vaarwegen is en het aan stuurboord zijde verboden is voor roeiboten. Daar naar bakboord voor de volgende brug direct bij het plein. Mogelijk is verder op een betere aanlegplek te vinden. Vanwege de golfslag zijn stootkussens noodzakelijk en vinden we het verstandig om 1 boot uit het water te halen.
Het is mogelijk om van hieruit nog verder naar het Noorden te gaan en dan via het Sacrow Paretzer Kanal naar het westen en bij de Schnalitz See weer naar het zuiden. Er komt dan een 10 kilometer bij.

Bijzonderheden

De Werder Ruderclub ligt op het sportterrein van het plaatsje Werder en wel op een eiland in de Havel. De Havel is hier verbreed tot een groot meer. Het rechttoe rechtaan gebouw met onderin de loods, is geschilderd in onopvallende kleuren, maar wel met een bloemenperk langs de muur.

Onze gehuurde boten waren C3’s, die in een handomdraai tot C2 omgebouwd konden worden met dubbele bodem. Het deed erg plastic aan, vies bruin of vaal blauw van buiten en crèmekleurig van binnen. Mogelijk in de DDR tijd gemaakt. Op het water had je het gevoel meer bovenop, dan in het water te zijn, eerder te dobberen dan te drijven. Ook moesten we wennen aan de zware houten riemen.
Maar het materiaal was verder goed. De club zelf heeft geen overnachtingsmogelijkheden, maar er overnachten wel andere roeiers in een caravan. We hebben zelf een “zimmer frei” in de buurt gehuurd.
We hadden kunnen kiezen om in de buurt van onze overnachtingsplek de boten te houden.

De moeite waard is een bezoek aan het centrum van Postdam en het park Sanssouci. Het immense park begonnen onder Frederik de Grote met de Tuin der Lusten en de Hertentuin met Barokke gebouwen, werd later uitgebreid door andere vorsten met het massieve paleis Charlottenhof en andere gebouwen. Het mooiste van de wereld moest zichbaar zijn. Er staat ook een Hollandse molen. Het is Unesco werelderfgoed. www.spsg.de