Rondom Berlijn

Gepubliceerd op 28 oktober 2007

Onderstaande informatie is van Jan Harms, Piet Reuvekamp en Remco Korteweg.

Traject
Er zijn veel grote meren rond Berlijn en Potsdam en veel tochten te maken.
Bert Hacquebord c.s. hebben vele tochten rond Berlijn gemaakt, die hier niet beschreven worden.
De onderstaande 3 tochten zijn gemaakt vanaf roeivereniging Dresdenia in de Zuid Oostpunt van de Wannsee. De Wannsee ligt aan de westrand van Berlijn.

Grote omgang over de Wannsee.
Dit is ongeveer 35 kilometer. De licht glooiende oevers zijn vol verrassende  architectuur: koepeltjes, Romaanse torens, Frans aandoende huizen, dan weer meer een Berlage stijl. Na ongeveer 15 kilometer steken we het meer over en gaan via een binnenkanaal en meertjes tussen het land door terug.
Na ongeveer 9 kilometer meren we aan bij de roeivereniging Astoria (even zoeken tussen al die kleine verenigingen. Berlijn heeft er meer dan 60!) om te lunchen. Het ziet er verlaten uit, maar er is toch iemand, die ons van allerlei maaltijden voor een lage prijs kan voorzien. Er is een terrasje tussen de bomen in de schaduw.

De Spree op
De Spree is maar een klein stukje bevaarbaar, omdat hij door werkzaamheden op dit moment (2007) afgesloten is. Om er te komen moet ook een stuk door troosteloos industrieterrein geroeid worden: uitwerpselvergassingsfabrieken, afvalhoutverwerking, puin, oud metaal en plastic en een kolencentrale. Gelukkig ook weer een stukje groen. Na de sluis (wachttijd ¾ uur!) wacht daar Charlottenburg met het prachtige park en kasteel. Vanuit de boot is dat maar een beetje te zien. Je moet dus echt de boot uit. Een plekje om goed aan te meren bij een terrasje ontbreekt. Tegen de stenen waterrand klotst het hevig van de golven van passerende motorboten en rondvaartboten. Het is dus zeker aan te bevelen om flinke stootkussens mee te nemen of de boten uit het water te tillen.

Tegelsee
De Spandausluis kan snel genomen worden door de boten via een karretje op rails naar de andere kant te brengen. Daarna zie je uitgebreide plassen. Er is veel groen, maar er zijn ook laag overvliegende vliegtuigen. De huizen die hier tussen het groen staan en de boten die hier liggen, zijn een stuk eenvoudiger, dan aan de Wannsee. Er zijn meerdere mogelijkheden om bij uitspanningen aan te meren.