Roeien

Gepubliceerd op 11 augustus 2005
Roeien is een sport die door een brede groep mensen wordt beoefend.
De doelstellingen daarbij kunnen erg verschillen. Daarom kent de ZRZV een aantal groepen roeiers.

Als je vooral roeit voor je plezier en voor contacten met andere roeiende mensen; dan hoor je bij de groep toerroeiers. Deze groep is deels georganiseerd, maar bestaat ook voor een groot deel uit mensen die kleine groepjes vormen en op vaste tijden gaan roeien. De georganiseerde groepen zijn vooral masters, die in grote groepen gaan roeien en junioren die eigen ploegjes hebben.

Als je iets fanatieker begint te worden, dan kun je deel gaan nemen aan wedstrijden. Dit kan op verschillende niveau’s. Voor junioren staat als eerste de juniorencompetitie open.
Senioren en masters hebben de keuze uit verschillende evenementen en zeer verschillende afstanden.
Vaak worden deze wedstrijden georganiseerd op open vaarwegen, waarbij de scheepvaart ook lang niet altijd stil wordt gelegd. De zeer lange afstanden vallen onder de categorie Marathonroeien.

Wordt je nog fanatieker en wil je echt in wedstrijdcircuits gaan meedraien, dan kun je daarvoor beter materiaal ter beschikking krijgen, maar moet je ook een aantal wedstrijden starten.
En tot slot – de echte fanatiekelingen, vormen de wedstrijdgroep voor de nationale 2-km wedstrijden. Hierin zitten zowel junioren als senioren.

Last-but-not-least mag niet onvermeld blijven, het roeien voor speciale categorien.
De Zwolsche kent het roeien voor mensen met een beperking en het schoolroeien.
Voor het roeien met een beperking heeft de Zwoslche aangepast materiaal en zijn instructeurs opgeleid om mensen met een beperking te begeleiden.
Bij het schoolroeien worden scholieren in enkele maanden getraind om deel te nemen aan het Nationaal Schoolroei Kampioenschap. Een leuke kennismaking met roeien en wedstrijdsport.

Roeien — een sport voor iedereen.

Image