Roei Elfstedenkoorts bij de Zwolsche

Gepubliceerd op 23 mei 2015

Dat de Elfsteden Roeimarathon weer voor de deur stond is de afgelopen weken voor de oplettende roeier wel opgevallen. De startende Blauwvinger ploegen bereidden alles perfect voor: roeien in het donker met een lampje op de boot, de logistiek uitgebreid doorgesproken, boten alvast uitgetest met pomp & lamp & reserveriemen & afgeplakte riggers en snel wisselen werd geoefend.  En dat dit absoluut zijn vruchten afwerpt hebben de Zwolsche dames laten zien!
De damesploeg ZSM heeft hun drie gestelde doelen dubbel en dwars behaald: (1) damesveld winnen, (2) nieuw baanrecord neerzetten in het damesveld (jajaja, die staat nu op 19 uur 28 minuten) en 3) overall bij de eerste 10 eindigen. En wat doen ze: 7e overall! Driedubbel applaus voor de roeiers, sturen, de perfect georganiseerde walploeg en organisatie van Warner. Echt teamwork, alles klopte. Geniet maar goed van het Elfstedenkruisje met LINTJE.

De Elfsteden Roeimarathon start elk jaar op de dag na Hemelvaart om 20:00 in de Prinsentuin te Leeuwarden en is 203 kilometer lang. Over de Friese wateren in een C2* roeien de ploegen steady stay afwisselend met meestal 12 bemanningsleden, met ondersteuning van een walploeg. In estafettevorm wisselt men elkaar af. De start is feestelijk op vrijdagavond in de stad en op zaterdag vanaf een uurtje of 3 is er een vrolijk ontvangst bij roeivereniging Wetterwille.  Het gaat niet alleen om roeien en conditie, ook om logistiek en teamwork. Waarom doen roeiers dit toch? Eenmaal meegedaan ben je meestal besmet met dit virus en steekt de koorts zo medio februari weer op. Zeker ook in Zwolle. Wie gingen er dit jaar mee?  Damesploeg ZSM , Opencategorie Zwolsche 1,  Toercategerie Zwolsche 2  en Toercategorie Zwolsche 3 .
De vrijdag begon met mooi weer, gevolgd door een koude heldere droge avond, waarna in de loop van de nacht de wind opstak tot flink met regen. Het Slotermeer en de Morra waren dan ook geen feest. 
Op mijn vraag aan de damesploeg kort wat van de sfeer te vertellen. Het volgende: “Ondanks invalstress, en dankzij een geweldige voorbereiding een onvergetelijke tocht gehad. De spirit was goed, de begeleiding top en de prestaties super! In een baanrecord van 19.28 uur, met nog ruimte voor verbetering (!), over de finish in Leeuwarden gejakkerd!!
Blaren, stinkende auto’s met beslagen ruiten, geschreeuw in het donker, opvliegende eenden, juichende mensen, blote billen op een dorpsplein, het geluid van de elektrische pomp (hard nodig op Slotermeer en Morra): dit is zoals de Elfstedentocht moet zijn.
Onze doelen alle 3 gehaald. We hebben in lange tijd niet zó lekker geslapen. En wat moet nu het volgende doel zijn…..?

Ook van zwolsche3 (23 uur 50 minuten) een enthousiaste reactie gekregen: “De Elfsteden uitgevaren binnen de 24 uur! Ondanks alle pech zoals een aanvaring zonder schuld, een gebroken riem, verbogen rigger,  kapotte lamp en groot licht, verkeerd varen door ontbreken van de kaart, bijna omvallen, pijnlijke rug en nierstenen hadden we zelfs tien minuten over! Alle roeiers en chauffeurs hebben zich meer dan 100% ingezet om dit prachtige resultaat te kunnen neerzetten en hebben genoten van de tocht. Volgend jaar doen we zeker weer mee!
Zeker doen zou ik zeggen. Binnen de verplichte 24 uur en dit alles doorstaan zegt iets over jullie positieve teamgeest en samen de schouders er onderzetten. De ware blauwvinger. Volgend jaar gaat alles vast goed.

Nieuwsgierig naar de belevenissen van Zwolsche1 (21 uur 25 minuten) en 2 (22 uur 59 minuten)? Vraag het hen gerust.

Komend weekend geen ruime 200 km roeien, maar staat de Westelijke op het programma voor de 2 km baanwedstrijd boord- aan-boord. Volgende week meer.

Sandra Schaap