Rik Rienks wint Paul Veenemans Prijs 2019

Gepubliceerd op 13 november 2019

Afgelopen weekend, 9 en 10 november 2019, organiseerde de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging de nationale Paul Veenemans Prijs. Een wedstrijd voor roeiers, waarbij ook geschaatst, gefietst en gelopen wordt. De deelnemers dienen drie onderdelen af te leggen waarbij het roeien het verplichte onderdeel is.

Na het schaatsen, fietsen en hardlopen was het verschil in de tussenstand tussen de winnaar van vorig jaar, Mitchel Steenman (Willem III, Amsterdam) en Rik Rienks (Nereus, Amsterdam) zeer klein. Ralf en Rik Rienks hadden uitgerekend dat ze ongeveer anderhalf seconde sneller zouden moeten roeien dan Mitchel Steenman om de winst te pakken. Rik, die sneller had gefietst dan zijn broer Ralf, ging samen met zijn broer deze eindstrijd in de twee-zonder aan. Mitchel Steenman, meervoudig Olympiër, zette zijn prestatie in de skiff neer.

Onder perfecte zonnige omstandigheden was er zondagmiddag dus een spannende eindstrijd tijdens het roeien over drie kilometer op het Zwarte Water, het laatste onderdeel van deze meerkamp. Rik en Ralf hadden afgelopen seizoen al laten zien tijdens de Worldcup in Amsterdam tot de top te behoren met winst in het twee zonder veld. Vanuit souplesse gleden ze over het nagenoeg rimpelloze Zwarte Water. Boeg-roeier Ralf gaf 200 meter voor de finish de eindsprint aan zijn broer Rik aan door ‘voor de winst’ te roepen” en trok zijn broer in een felle eindsprint over de finishlijn. Op het clubgebouw van de ZRZV bleek de tijd voor Rik Rienks voldoende te zijn om de winst van de Paul Veenemans Prijs te pakken en de wisselbeker te mogen ontvangen van wethouder cultuur en evenementen, Monique Schuttenbeld.

Bij de dames was de eindstrijd iets minder spannend, maar zeker niet minder mooi. Benita de Man (Okeanos, Amsterdam), die het onderdeel schaatsen bij de dames al drie jaar lang domineert, stond na drie onderdelen eerste. De vraag was echter of haar voorsprong voldoende groot was om Inge Janssen, Olympisch zilver in de dubbelvier in 2016, achter zich te houden. Op het Zwarte Water liet Inge zien dat zij duidelijk de snelste roeister is en zij trok de winst dan ook naar zich toe.