Rijn-IJsselmarathon 2015

Gepubliceerd op 15 juni 2015

In navolging van de (overwegend) damesboot vorig jaar was ZRZV dit jaar door een herenploeg vertegenwoordigd bij de Rijn-IJsselmarathon van Wageningen naar Zutphen. Op zondag 14 juni 2015 voegden Jan Horst, Jan Heerschop, Rob Kluvers en Rik Tangerman zich in Wageningen bij Jan-Bas van Noord (ex-ZRZV, nu lid van Aengwirden) en zijn vrouw Monique.

Na omkleden in het prachtige hooggelegen botenhuis van Vada draaien we de steven van de Frisse Wind de Rijn op. Twaalf kilometer stroomopwaarts worden we dan geschut in de sluis van Driel, tezamen met de ongeveer 20 andere ploegen. Het weer is bewolkt maar aangenaam en er staat nauwelijks wind. De stroom op de Rijn valt ook erg mee.

Na de skyline van Arnhem volgt de afslag naar de IJssel. Ineens krijg je dan de stroom fors mee. In het plaatje is dat mooi te zien als een snelheidssprong van amper 10 naar ruim 17 kilometer per uur. Vanaf daar is het in een gekronkelde streep via Doesburg en Dieren voorbij Zutphen tot aan het drijvende botenhuis van Isala.

Dat je niet 5 fanatieke wedstrijdroeiers mee moet laten doen aan een toertocht blijkt uit het feit dat we ruim twee en een half uur vóór het snelste tijdschema de tocht voltooien. Ruim voor de andere ploegen, maar ook voor de organisatie. Wij hebben dan ook eigenlijk nauwelijks gepauzeerd, en het is ons zelfs gelukt de vrouwenachten van Jason, Arnhem voorbij te varen. We moesten daarvoor wel Jan He aan zijn bankje binden zodat hij hun Sirenenzang kon weerstaan.

Ondanks het straffe ritme genoten wij met volle teugen van het oer-Hollandse rivierenland en de daarbij behorende natuur (oeverzwaluwen, ijsvogels). En het Zutphense bittertje smaakte heerlijk bij de stevige roeiersmaaltijd waarop we  ’s avonds werden getrakteerd.

Tenslotte nog wat tips voor ploegen die deze 68 kilometer lange rivierentocht volgend jaar willen gaan doen.
1. zorg dat je een chauffeur hebt die de botenwagen van Vada naar Isala kan rijden.
2. kijk goed uit voor beroepsvaart: het passeren van zo’n aak is een lastige klus.
3. kijk ook uit voor plezierjachten: zij lappen soms de vaarregels aan hun laars.