Rijn IJssel marathon

Gepubliceerd op 19 juni 2014

Zondagochtend 15 juni om 6 uur uit Zwolle vertrekken lukt niet helemaal, maar door een ruime planning hebben we toch voldoende tijd om bij Vada in Wageningen de Frisse Wind op te riggeren. We dalen via een steile trap met de boot af naar de Nederrijn en varen iets na 8 uur weg. Gerda zwaait ons uit en rijdt de botenwagen naar Zutphen (dankjewel!).
Link naar de Stentor

De eerste kilometers zijn prachtig, met hier en daar wildkampeerders, afgekalfde oevers en steenfabrieken, van ruïne tot nog in perfecte staat. Na 12 kilometer tegen een lichte stroom in doemt de sluis op die ons langs de stuw zal brengen. Met die stuw wordt de waterstand in de IJssel geregeld. Beroepsvaart gaat voor, waardoor we vrij lang liggen te wachten. Daarna met de meer dan 20 roeiboten en 5 kajaks met gemak bij een in onze ogen toch enorm lang passagiersschip in de nog veel langere sluis. Nu naar Arnhem, met een kilometerslange kade en veel afwisselende architectuur, met een magnifiek uitzicht vanaf de hoge oever. Even voorbij de afslag varen, een ruime bocht en dan met een sneltreinvaart over de IJssel naar de lunchplaats. Bijna alle ploegen gaan hier aan land, voor ons de enige (plas)stop. We genieten van zon, veel vers fruit, (pannen)koeken en broodjes. Door weer. Veel gereken; gaan we echt zo hard, kloppen die kilometers wel?! Afwisselend veel pleziervaart, met onder andere wat fijne speedboten, en heel rustige stukken met hier en daar een vliegvisser aan de kant. Bij Doesburg zit de vaart er nog goed in, maar bij het naderen van Zutphen blijkt toch dat sommige roeiers misschien te weinig gegeten hebben, ondanks de waarschuwing van Bert. Isala ligt dan nog een gemeen stuk voorbij Zutphen en bovendien aan het einde van een lange kolk, zodat we nog weer een heel eind terug, richting de stad roeien. Na 68 kilometer en iets meer dan 5 uur roeien ‘stranden’ we vlak bij Isala. Boot nog wel even de steile oever op en door een weiland, maar dan mogen we douchen en genieten van een Zutphense kruidenbitter en pasta.

Een prachtige tocht met perfect roeiweer, qua afstand goed te doen (je kunt de tocht ook als estafette varen) , niet heel ver weg (voor donker thuis) en toch met een ‘buitenlandgevoel’. Zeker een aanrader dus! Gerda, Jeannette, Lida, Bert, Evelien en Alma