Ralf Rienks wint goud op WK junioren

Gepubliceerd op 8 augustus 2015

Ralf Rienks heeft met zijn ploeg, de junioren jongens acht, goud gewonnen op de WK roeien voor junioren in Rio de Janeiro.

Donderdag was de eerste wedstrijd. Ze moesten meteen tegen de favoriete Duitsers starten en bliezen zichzelf op: de tweede helft ging rommelig door de verzuring en het knobbelige water. Dus moest er herkansing worden gevaren en wel dezelfde dag. Dat is niet standaard: in het finale weekend werd slecht weer verwacht dus wedstrijden werden naar voren verzet. De herkansing wonnen ze met een machtige eindsprint van de Amerikanen. Toch waren ze niet tevreden. Het roeien liep de hele week nog niet zoals ze de laatste tijd op de Bosbaan gewend waren. Een uitgebreide video nabespreking zorgde ervoor dat ze de twee trainingen voor de finale het gevoel terugkregen. In de finale ‘treinden’ ze van plaats 6 (500 meter) naar 4 (1000 meter) naar 2 (500 meter) naar een superieure eerste plaats met 2 seconden voorsprong op de rest. Fantastisch.

De meidenacht met Martine van den Boomgaard was minder fortuinlijk. De eerste wedstrijd roeiden ze scherp en ze waren dichtbij directe plaatsing voor de finale. De ploegen waren erg gelijkwaardig. Ze haden alles gegeven. Maar toch moesten zij dus ook een herkansing varen slechts 6 uur later. In die herkansing hebben ze weer gestreden als leeuwinnen, maar haalden de finale niet. Ze kwamen slechts 0,3 seconden tekort. Ook de andere ploegen waren niet ver weg. Superjammer dus.

Toch mogen de meiden met fier geheven hoofd terug komen. De voorbereiding naar het toernooi liep rommelig, onder andere door schooltoetsen. Het dagelijks samen trainen kon pas laat beginnen. Maar als je ziet wat voor progressie ze gemaakt hebben vanaf einde juni, dat was geweldig! De roeisters kopen daar nu weinig voor, maar Martine heeft al met al een prachtig seizoen gehad. De Zwolsche kan trots zijn op haar junioren die in actie kwamen op de baan in Rio. Volgend jaar de Olympische roeibaan!