Nabeschouwing Spaarne Lenterace 27 mei

Gepubliceerd op 29 mei 2018

oto is gemaakt door Ellen de MonchyZondag 27 mei vertrok Willem-Jan in alle vroegte richting Heemstede met een volle botenwagen. Maar liefst tien Zwolsche of Zwolsche-combi’s verschenen aan de start. Er werd 4,5 km gevaren met het nodige stuurwerk om de twee bruggen te passeren en de haakse bocht goed door te komen.

De ploegen startten verdeeld over drie blokken, waardoor er mogelijkheid was om elkaar nog aan te moedigen in de laatste zware meters. Bij deze race met hoge temperaturen werd verhitte strijd geleverd en de nodige prestaties neergezet. Hier volgt een kort verslag.

1e blok

Het 1e blok was om 10 uur en daarmee qua warmte wellicht het meest gunstig, maar echter wel met een pittig windje.

Rene ten Thije startte hier in de dubbel V2x met Hans Marten Hazelbag en roeimaat uit de ‘Nico-8’. Na een race met flink wat inhaalacties, niet allemaal even fraai maar efficiënt, wonnen ze ruim.

Jan Heersschop zocht zijn dubbelpartner bij de buren en roeide met Marcel Woortman van de Hunze naar een 3e plek in hun veld.

Sanne Pull, Lotte Weidkamp, Eline Klaver en Gerda Abma roeiden hun eerste wedstrijd als ploeg en de zenuwen zaten er goed in. Hierbij hun reactie na de race: “Onder leiding van onze fantastische stuur en coach Giem hielden wij ons knap staande in het DCL4* veld en eindigden als 2e ondanks de warmte, bruggen, bochten en het onstuimige water. We kijken terug op een mooie wedstrijd en kijken uit naar de volgende!”

2e blok

Het 2e blok was om 13.00 uur. De temperatuur was ondertussen tropisch en het kanaal nog steeds klotserig.

Laura startte in de skiff. Ondanks dat ze geen fan is van bruggen en bochten wilde ze toch uitproberen of het lijf kon uitvoeren wat het hoofd wilde na een periode van kwakkelen met haar gezondheid. De bruggen gingen goed, de laatste bocht wat minder. De finish vond plaats in de oproeibaan, maar toch is ze nog 3e te worden in de D1x. Voor Laura liever weer een rechte baan racen boord-aan-boord.

Er stond een seizoen van boordroeiwedstrijden gepland voor Mark, Cedrick, Wilmar en Giem maar dit verliep anders dat gepland. Onder andere door het missen van een coach zijn de heren gestopt met boordroeien en hebben ze het scullen weer omarmd, al is dit even wennen. Bij de start was het schrikken geblazen. De armen van de tegenstanders waren minimaal twee keer zo dik en allemaal waren ze langer dan twee meter. Na de start was het eerst bikkelen over knobbelig water. Wilmar dacht maar aan een ding tijdens zijn eerste skull-race: beide riemen vasthouden en niet snoeken! Na de brug werd het water beter en maakten ze meters goed op de overige ploegen. Nienke, hun superst(e)(uu)r schreeuwde ze de baan over en helemaal kapot kwamen ze als 2e over de finish, op 4 seconden achter de Hoop.

In het dames 4x+ veld won Harriët, met haar Willem III-collega’s Jos, Tessa en Marije met ‘2020’-stuurvrouw Marita in een Zwolsche boot (met dank aan Willem-Jan!) hun veld.
Op het eerste stuk werden ze iets ingelopen, maar na de brug en bocht maakten ze het verschil.

3e blok

Het 3e blok was om 16.00 uur waarbij er steeds minder wind was en het drukkend warm was.

De ploeg van Nienke, Janet, Frederike, Marina en stuur Gerda hadden iets recht te zetten na materiaalpech bij de AA-race, waarbij ze eigenlijk nog best goed geroeid hadden. Niet terugdeinzend voor de hitte lagen ze in de klotsbak op het Spaarne aan de start. Strak gestuurd door Gerda zijn ze als 4e in hun veld over de eindstreep gekomen. Moe, bezweet en een beetje voldaan zijn ze gefinisht.

Tiny, Martine, Thea en Diana, met als stuur Marit, hebben mooi geracet en zijn tevreden met de 6e plek in hun veld.

Ook de HVH (70+) 8 deed mee aan deze hete Lenterace, ter vervanging van de afgelaste ijskoude Head. Strak gestuurd door de (bijna) 90-jarige Sjoerd werden Willem, Ed, Gerben, Gerrit, Jan Horst, Jan Sije, Erik en Roelf 4e in hun veld van vijf, 4 seconden achter nummer drie.

Maaike startte in de skiff en beleefde lol aan het omzeilen van de bruggen, boeien en langzamer varende skiffs. Ze haalde blik in haar eigen veld en was ook snelste skiffeuse van de dag met 50 seconden voorsprong op de nummer 2.

 

 

 

 

 

BRON FOTO’S: De eerste foto is gemaakt door Ellen de Monchy, de overige foto’s zijn van de hand van Martijn van Oort.