Kamper Kogge onder zeil

Gepubliceerd op 12 februari 2017

Verslag winteruitje zeilafdeling
Zaterdag 29 januari jl. was er een rondleiding op de Kamper Kogge, een in Kampen gereconstrueerd schip uit de Hanzetijd. De gids wist ons 2 uur lang te boeien met verhalen over zijn ervaringen met de Kamper Kogge.
We weten nu waarom het geen replica is, maar een reconstructie. En waarom de Kamper Kogge na 7 eeuwen geen havengeld betaalt op Terschelling. We weten nu ook hoe het de Kamper Kogge in 2016 eindelijk gelukt is om een Ommerlandvaart te maken.

Maar ook trieste gebeurtenissen werden ons niet onthouden. Tijdens één tocht, de Kamper Kogge nog zonder motor, overleed een bootsman op het volgschip. Bizar genoeg overkwam zijn ingevlogen vervanger hetzelfde lot. Tenslotte bleek ook een Hollands staaltje gierigheid de Kamper Kogge niet vreemd. Voor de doorvaart van het Kielerkanaal werd een lengte van 16 meter opgegeven. Bij het uitvaren van het kanaal werd via de luidsprekers de Kamper Kogge een behouden vaart toegewenst. Fijntjes werd daaraan toegevoegd dat men niet wist dat een Hollandse meter ruim 1 meter 20 meet.

Het was weer een mooi winteruitje, met dank aan Erika en Regina.