Jeugdzeilen

Gepubliceerd op 31 oktober 2013

JeugdzeilenDe ZRZV heeft een actieve jeugdzeilafdeling. Het doel van deze afdeling is kinderen en jongeren enthousiast te maken voor het zeilen in verenigingsverband. De vereniging heeft daarom acht optimisten, drie laser PICO’s, één snelle Wayfarer. Zo nodig wordt ook gebruik gemaakt van een volksboot. Ook zijn er andere materialen aanwezig om kinderen en jongeren te begeleiden bij het jeugdzeilen.

Leeftijd
Onze zeilcursus is voor de jeugd van negen tot vijftien jaar. De begeleiding is intensief en aangepast op de leeftijdsgroep. Alleen in bijzondere gevallen kan een kind van acht jaar aan de cursus deelnemen. Daarover worden dan vooraf afspraken gemaakt. Een besluit daarover wordt pas genomen als het kind heeft meegedaan aan de oefening omslaan en inklimmen bij het begin van de lessen (zie ook: ‘oefenen in warm water’).

Instructeurs
Jeugdzeilen bij de ZRZV in ZwolleEen aantal volwassen leden zijn jeugdzeilinstructeur; zij krijgen hiervoor een korte scholing. De instructeurs begeleiden de kinderen en jongeren bij alle ZRZV-zeilactiviteiten.  Een van hen is de coördinator van het jeugdzeilen. Van de ouders vragen wij te helpen bij zaken als boodschappen doen, eten en drinken regelen, etc. Van ouders met zeilervaring kunnen wij vragen te helpen bij de instructies.

Aanmelden en randvoorwaarden
Kinderen die een zwemdiploma hebben kunnen lid worden van de ZRZV. Alle activiteiten die hieronder zijn beschreven zijn voor deze jeugdleden toegankelijk.
Wij vragen de kinderen om bij deelname aan activiteiten het volgende mee te nemen:

Jeugdzeilers in een Laser Pico

  • extra droge kleding
  • zwemkleding
  • een touwtje aan de bril
  • een eigen wetsuit ( niet verplicht!)
  • een handdoek
  • een briefje met een telefoonnummer voor het in geval van nood bereiken van ouders.

Op de club zijn goede kleed- en doucheruimten. Deze worden door alle, ook volwassen leden gebruikt. Zwemvesten zijn aanwezig en verplicht om te gebruiken op het water en de vlotten en/of de oevers.
Onder de trap staat een kist met gevonden voorwerpen.
 
Oefenen in warm water
Ieder zeilseizoen start in april met een zeilmiddag in een zwembad. Er liggen daar één of twee optimisten (boten) en zwemvesten. Je oefent het omslaan in een optimist en het weer rechtop zetten van de boot. Daarnaast oefen je het rugzwemmen met een zwemvest aan. Deelname aan deze oefeningen in het zwembad is voorwaarde om mee te doen aan de zeillessen!
 
Zeilles op de Westerveldse kolk
Voor ons clubgebouw hebben we mooi zeilwater om het zeilen te leren in een Optimist, een Laser Pico of zwaardboot. Afhankelijk van de weersomstandigheden beginnen we half april met de lessen en deze eindigen aan het begin van de zomervakantie. We komen iedere zaterdagmiddag en eventueel ook de zondag bij elkaar: je krijgt instructie en oefent veel. De vereniging zorgt voor eten en drinken tijdens de pauzes. Je krijgt een schema met de data van de lessen.
Als het schooljaar weer is begonnen, komen we nog een aantal zaterdagmiddagen bij elkaar. We zeilen dan wat meer recreatief en genieten nog van de nazomer. Aan het eind van het seizoen kunnen alle kinderen goed met een zeilboot overweg. Tijdens de laatste middag wordt een ‘ZRZV-diploma’ uitgereikt.

Jeugdzeilen in Zwolle op de Westerveldse Kolk

Bootje boenen
We zijn een zeilclub. Dat betekent dat we met elkaar zorgen voor het materiaal. Op de laatste zaterdagmiddag, halverwege oktober, helpen we mee met het schoonmaken van de boten. We verwachten dan alle jeugdleden. Ouders mogen natuurlijk ook helpen. Vele handen maken…
 
Winteractiviteiten samen met de roeiafdeling
Jaarlijks organiseren jeugdleden van de roeiafdeling activiteiten rondom Sinterklaas en Kerst. Hierbij zijn ook alle jeugdzeilleden uitgenodigd.

Extra
We hebben een samenwerking met een zeilschool om onze instructeurs verder te scholen. De kinderen en jongeren kunnen dan – na het volgen van zeillessen op onze vereniging – op de zeilschool hun CWO 1, 2 of 3 gaan halen. De kosten van dit afzeilen zijn voor de ouders.

Tot slot
Welkom bij de jeugdzeilafdeling! We hopen veel kinderen en jongeren enthousiast te maken voor het zeilen. Het is mooi hoe kinderen en jongeren leren hun roer in het leven recht te houden en met tegenwind om te gaan!

Bekijk de planning

Contactpersoon: Annemarie Hoogendijk – jeugdzeilen@zrzv.nl

Lid worden

Jeugdzeilen in Zwolle op de Westerveldse Kolk