In memoriam Willem Kaasjager

Gepubliceerd op 15 januari 2019

Nog niet zo lang geleden stond er een berichtje op onze website met de titel ‘Je bent nooit te oud om te leren’. Op de bijbehorende foto is Wim Kaasjager in de Kolgans aan het skiffen. Dit was een bijzonder moment, omdat Wim op zeer hoge leeftijd heeft leren scullen. Afgelopen vrijdag 11 januari is Willem heel plotseling overleden. Cécile van den Brink blikt terug op een bijzondere cursist.

Twee jaar geleden meldde Wim Kaasjager zich aan om te leren scullen bij de ZRZV. Hij had een lange carrière als boordroeier achter de rug. Eerst als zeer succesvol wedstrijdroeier bij studentenroeivereniging Njord in Leiden en later bij de veteranen van de ZRZV. Inmiddels had hij vele jaren niet meer geroeid. Voor het boordroeien had hij niet meer de conditie, zo vertelde hij. Waarschijnlijk zijn er niet veel mensen die zich op 81-jarige leeftijd aanmelden voor roei-instructie, maar Wim wilde leren scullen om alleen in een boot te kunnen roeien. Hij had een geweldig bootgevoel, balans houden en aanleggen kostte hem daardoor geen enkele moeite. Aan het eind van het seizoen haalde hij de bevoegdheid voor P1 en S1.

Het jaar erop kwam hij terug om eerst weer in de C-boot te roeien, maar hij wilde eigenlijk ook de skiff proberen. Ik had mijn bedenkingen en heel lang hoorde ik hem niet meer over de skiff. Hij kwam trouw, liet zich door geen wind of miezer tegenhouden en roeide genoeglijk over de hele kolk. In september wilde hij toch nog de skiff proberen en met zijn goede gevoel voor balans roeide Wim in de Kolgans en waar ik voor vreesde gebeurde gelukkig niet; Wim ging niet om.

Hij had het voornemen om dit jaar terug te komen om het skiffen echt onder de knie te krijgen.
Dat heeft niet meer zo mogen zijn, hij is plotseling overleden. Een heel enthousiaste sportman is van ons heengegaan.