Impressie marathons

Gepubliceerd op 8 februari 2012

Hieronder vind je per marathon een korte beschrijving, bedoeld om een impressie te krijgen van de verschillende tochten. Deze teksten zijn verkregen bij een andere roeivereniging (Viking), niet gebaseerd op eigen ervaring. Voor verdere info zie de site van de KNRB.

 

21,097 & 42,195  km – Open NK ErgoMarathon
Roeivereniging Beatrix organiseert de ErgoMarathon. Dit is een indoor wedstrijd op de ergometer over 42km en 195 meter. Deelname aan deze wedstrijd kan goed passen in de trainingsopbouw voor de voorjaarsmarathons met een wedstrijdkarakter, zoals de Weerribben, Hart van Holland, de Ringvaart en Elfsteden Roeimarathon. Er is tevens de mogelijkheid om de halve marathon af te leggen. Geroeid wordt op ergometers.

Let op: deze indoormarathon telt niet mee voor het klassement!

55 km – Nationale Weerribben Marathon – RV ’t Diep (w/p/e)
De Weerribben is traditioneel de openingstocht van het seizoen. Dit jaar is het een lustrumtocht met een aangepaste route, die ook Giethoorn aandoet. De tocht start in Tuk nabij Steenwijk en voert door de waterrijke veen- en natuurgebieden de Weerribben en de Wieden, waar volop riet wordt geteeld en geoogst. Door het hoge waterpeil dat voor de rietteelt nodig is en het ontbreken van dijken heb je als roeier een fantastisch uitzicht. Je roeit langs riet, ooievaars, rietarbeiders, rondwandelende reeën, over 2 grote meren, diverse kanalen en vele soms erg smalle slootjes. Peddels mee dus. De route leidt je kriskras door het gebied en het is puzzelen om de juiste route te vinden. De smalle bochtige slootjes vergen veel behendigheid van stuur en roeiers.

De tocht kan als wedstrijdmarathon of als prestatietocht geroeid worden. Er wordt geroeid in wherries, C4’s en en C2’s. Je kunt er ook voor kiezen om deze tocht als 35 km lange prestatietocht te verroeien. Dit telt dan niet mee voor het marathonklassement.

58km (w/p) & 80 km (w/e) – Eilandspolder – Purmer Marathon – WRV De Zaan
Naast de route van de al bekende Jisperveld en Purmer marathon van 58 km wordt dit jaar ook de mogelijkheid geboden om een route van 80 km te roeien. Zo kun je extra kilometers maken voor het klassement, gemoedelijk in estafettevorm de afstand afleggen of oefenen voor de Ringvaart of Elfstedenroeimarathon.

Beide routes zijn snel, met maar één lage brug en zonder sluizen. De korte variant is ook een aanrader voor de prestatieroeier. Deze voert je langs het industriële erfgoed van o.a. de Zaanse Schans, Purmerend en Edam. Je vaart over o.a. De Zaan, Where, Purmerringvaart en de Poel. Na 20 en 42 km is er de mogelijkheid voor een korte pauze bij de Purmerendse Roeivereniging De Where. Deelnemende boten: Wherry, C2X+, C4X+.

Het lange traject van 80 km volgt in het begin een andere route over o.a. de Zaan, Markervaart, Schermerringvaart en Beemsterringvaart. Vanaf dit punt wordt dezelfde route gevolgd als bij de 58 km marathon. Deelnemende boten: C2X+, C4X+; als estafette te roeien. Na afloop is er voor iedereen soep met een broodje worst.

50 km – Amstel Marathon – Amstel (w/p/e)
De marathon waar hard doorgeroeid mag worden! Maar je mag hem ook als prestatietocht roeien. Het is een snel parcours zonder sluizen. Dus lekker doorroeien en daarna bijkomen op het terras bij de Amstel. Tijdens het sturen kun je rustig genieten van de landelijke omgeving en de oude plaatsjes waar de tocht doorheen voert. De tocht voert heen en weer over de Amstel door Oudekerk a/d Amstel tot Uithoorn en over de Angstel alwaar het Abcoudermeer gerond wordt. Doordat er twee keerpunten in zitten, kun je de concurrentie goed in de gaten houden. Ideaal als generale repetitie voor de Elfstedentocht. Voor alle boottypes en met een speciale prijs voor de snelste C2*+.

90 km – Hart van Holland Marathon – Viking (w/p/e)
De tocht voert over de Oude Gracht in Utrecht en verder over de pittoreske Vecht met de vele buitenhuizen, door Zuilen en Breukelen. Na het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal beland je in het Groene Hart en vaar je over riviertjes zoals de Grote Heicop, Kromme Mijdrecht en de Amstel. Via het Amsterdam-Rijnkanaal kom je weer op de Vecht. Na afloop kun je moe maar voldaan aanschuiven voor de welverdiende maaltijd.

Deze tocht van 90 km kan als marathon of als estafette (met 2 bemanningen) geroeid worden. Het is een wedstrijd, waarbij op gevaarlijke stukken de tijd niet wordt gemeten. Het wedstrijddeel is daarom opgeknipt in 3 trajecten en bedraagt zo in totaal 68 km. Er wordt geroeid in C4x+’s en C2x+’s.

100 km – Ringvaart Regatta – Laga (w/p/e)
Eén van de bekendste wedstrijdmarathons van Europa met als belangrijkste ingrediënt 100 kilometer roeien. De start is op de Kagerplassen, waarna al snel de Ringvaart van de Haarlemmermeer wordt bereikt. Deze wordt tegen de klok in bijna helemaal rond gevaren, waarna wederom de Kagerplassen dienen te worden overgestoken. Dan gaat het over kanalen verder door Leiden naar Leidschendam. Hier is i.v.m. de sluisjes een pauze verplicht. Na de pauze kan de eindsprint van circa 12 kilometer ingezet worden naar de finish in Delft.

Door de deelname van vele studentenploegen, de goede organisatie en gezellige sfeer is deze marathon een bijzondere belevenis. De wedstrijd is opengesteld voor iedereen die belangstelling heeft en voor alle denkbare nummers.

65 km –  Zevensluizentocht  (w/p/e)
Deze tocht begint met een ontbijt bij Beatrix in Eindhoven. De tocht van 65 km gaat over het Eindhovenskanaal, de Zuid-Willemsvaart, Kanaal Wessem-Nedervaart en de Maas. Rustige rechte kanalen, waar je lekker door kunt roeien. Dit wordt onderbroken door de vele sluisjes op het traject waar je de andere boten gezellig tegenkomt. Ook is er een stop met koffie of thee met vlaai. Na het schutten door de imposante …. sluis roei je het laatste stuk over de Maas. Het eindpunt is bij Aeneas in Roermond. Hier wordt een welverdiende Chinese maaltijd geserveerd.

Het is een prestatietocht. Je mag hem ook als estafette roeien, maar dan telt deze niet mee voor het marathonklassement. Je kunt hem in diverse boottypes roeien. Begin- en eindpunt zijn op verschillende plekken. De boten kunnen na overleg door Beatrix terug naar Eindhoven gebracht worden. De roeiers dienen zelf voor vervoer te zorgen.

200 km – Elfsteden Roeimarathon – Wetterwille (w/p/e)
Ieder jaar in het weekend na Hemelvaart vindt de Elfsteden Roeimarathon plaats. Meer dan duizend deelnemers verspreid over honderd teams uit binnen- en buitenland proberen de tocht van bijna 200 kilometer binnen 24 uur per roeiboot te volbrengen. Er wordt geroeid in C2x+’s in estafetteploegen van 9 tot 12 roeiers. Mocht je echt een uitdaging zoeken, dan kun je deelnemen in de stierencategorie met 3 deelnemers!

De afstand en de logistiek van het wisselen zorgen ervoor dat de tocht fysiek en mentaal een leuke uitdaging is en de teamgeest versterkt. De start is vrijdagavond om 8 uur in de Prinsentuin te Leeuwarden. Vandaar voert de route over sloten, meren en kanalen door het Friese Landschap en de Friese Elfsteden Dokkum, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker.

53 km – Rondom Eiland van Dordt – Kon.Dordtsche  (w/p/e)
Deze tocht gaat over de grote rivieren zoals de Merwede, Hollands Diep, Dordtse Kil en Oude Maas. Het roeien op groot stromend en open water is een belevenis op zich. Zo roei je over het drukste kruispunt van waterwegen in Europa het Drierivierenpunt, over het Hollands Diep onder de Moerdijkbruggen door, langs zeeschepen op de Dordtse Kil en vlak langs de oude historische binnenstad van Dordrecht. De maaltijd na afloop is lekker en gezellig.

Gezien het vaarwater en de snelvarende en grote binnenvaart kunnen alleen ploegen met ervaren rivierroeiers deelnemen. Er wordt geroeid in wherries of andere rivierwaardige boten.

Dit jaar kan men in gestuurde C-boten deelnemen aan de integrale wedstrijd. Ervaring in roeien en sturen op stromend water is een voorwaarde.

70 km – Noordhollandtocht – Alkmaarsche  (w/p/e)
Dit is een aantrekkelijke tocht door het mooie Noord-Hollandse landschap. Breed en smal vaarwater wisselen elkaar af; je vaart langs polderlandschappen zoals de Beemster, en schilderachtige dorpjes zoals Krommenie, Wormerveer en de Zaanse Schans.

Je kunt de tocht roeien als wedstrijd, marathon (dus de hele afstand met dezelfde bemanning) of als estafette met maximaal een dubbele bemanning. De route is goed mee te fietsen en er zijn onderweg voldoende plaatsen om van bemanning te wisselen.

Na afloop kun je aanschuiven voor de traditionele roeiersmaaltijd. De tocht wordt verroeid in C4x+ of C2x+.

50 km – Stertocht – De Drie Provinciën (w/p/e)
Deze tocht wordt als prestatietocht verroeid. Omdat een groot deel van de tocht over de rivier de Maas voert, wordt de tocht gevaren in wherrie, C2 of C4. De Maas is hier redelijk rustig en er is op zondag weinig beroepsvaart, maar motorkruisertjes kunnen voor vervelende golven zorgen. De lengte van de tocht bedraagt 50 km en het traject voert in een stervorm (vandaar de naam) met het clubhuis van De Drie Provinciën als denkbeeldig middelpunt, over de Kraayenbergse Plassen, de Maas en de Mookerplas en langs Cuijk en Grave. De afwisseling tussen het varen over de recreatieplassen met de mogelijkheid voor een verfrissende duik en de Maas maakt deze tocht uniek. Door de stervorm van de route kom je steeds de andere ploegen tegen, wat het weer gezellig maakt.

62 km  IJsselmondetocht – Kon.De Maas (w/p/e)
Roeiend over de Nieuwe Maas, Noord, Oude Maas en Nieuwe Maas leg je de nodige kilometers af over deze grote rivieren en roei je rond het eiland IJsselmonde. Omdat je stroom mee hebt lijkt het eerder op 50 dan op 62 km. Facultatief – maar wel leuk – is de tijdrace over 10 km tijdens deze tocht. Hierna is een lunchpauze in een jachthaven gepland. Je kunt je eigen lunch meenemen of wat bestellen in het restaurantje.
Gezien het ruime water wordt alleen geroeid in wherries of anderszins rivierwaardige boten. Ervaring in roeien en sturen op stromend water is een voorwaarde. Omdat er ook veel zeescheepvaart is wordt er in konvooi gevaren. Je dient dus op elkaar te wachten. Na afloop kun je deelnemen aan een voortreffelijk diner in de Sociëteit van De Maas gelegen aan de Veerhaven. Hier vindt ook de prijsuitreiking plaats.

54 km – Rotterdam Rond – Nautilus (w/p/e)
De tocht start aan de Nieuwe Maas bij de Oude Plantage. Van daar wordt door het centrum van Rotterdam en onder de imposante Erasmusbrug doorgevaren naar de Parksluizen. Hiervandaan vervolgt de tocht over Schie en Schiekanaal via de Bergsluis naar Nautilus aan de Rotte waar de koffie klaar staat. De Rotte wordt vervolgd tot de sluis bij Zevenhuizer Verlaat, alwaar een heerlijke lunch uitgedeeld wordt. Het volgende traject gaat over de Zevenhuizer Ringvaart: smal water, vele lage bruggetjes en een aquaduct over de snelweg heen. Deze ringvaart mondt via een gemaal en sluis uit in de Hollandse Ijssel. Vanaf hier roei je onder de waterkering bij Krimpen a/d IJssel en even later onder de Van Brienenoordbruggen door terug.
De tocht wordt verroeid in wherries of anderszins rivierwaardige schepen. Ervaring in roeien en sturen op stromend water is een voorwaarde.

58 km – Magnum van Willem – Willem III (w/p/e)
Tijdens deze tocht ontdek je de groene polders van Amsterdam en haar wijde omgeving. De tocht start bij Willem III alwaar je richting stad vaart. Vanaf de Omval zet je niet aan voor de eindsprint van Head of Heineken, maar ga je over stuurboord richting Weesp en verder naar de Vecht. Deze altijd pittoreske rivier met haar luxe woonboten, landhuizen, groene oevers en oude dorpjes volg je stroomafwaarts tot Nieuwersluis. Hier verlaat je de Vecht en vervolg je je weg over de landelijke Angstel en Amstel terug naar Willem III, waar de Magnum ijsjes op je wachten.

Tijdens deze tocht roei je over smalle riviertjes en vaarten. Ook dien je twee keer het zeer druk bevaren en altijd klotsende Amsterdam-Rijnkanaal over te steken. Je kunt deze tocht roeien in C4x+, C2x+ of wherrie.

55 km – Rijnland Marathon (w/p/e)
Tijdens deze marathon roei je door een zeer afwisselend gebied. Via de Oude Rijn en de Maandagmorgen Watering, met zicht op de geestgronden en de duinen ter hoogte van Noordwijk, roei je via het Zuid-Hollands plassengebied naar Alphen. Vandaar zak je, in navolging van de Romeinen de Rijn weer af om via de Meerburger Watering en de recreatieplas Vlietland terug te keren op Rijnland.
Deze prestatietocht van 55 kilometer is goed te roeien in C2x+, wherry en C4x+.

60 km – Cornelis Tromp Prestatietocht – Cornelis Tromp (w/p/e)
Er wordt geroeid over het idyllische Hilversum Kanaal langs de Kortenhoefse plassen en over de altijd pittoreske Vecht. Ook het Amsterdam-Rijnkanaal zal overgestoken worden, waarna de tocht langs de mooiste plekjes van Het Groene Hart voert. De tocht voert ook over de altijd mooie Loosdrechtse Plassen.
Er zitten enkele sluizen in het traject waar je meestal samen met plezierbootjes wordt geschut. Je kruist tweemaal het druk bevaren Amsterdam-Rijnkanaal. De tocht kan worden geroeid in C4x+, C2x+ en wherry.

50 km – Mastenbroek Marathon – De Zwolsche (w/p/e)
Vanaf het moderne clubhuis van de Zwolsche roei je richting IJssel. Na het schutten in de Spooldersluis roei je over de meanderende en rustig stromende IJssel tot Kampen. Alhier kom je via de Ganzensluis op het rustige Ganzendiep en Goot. Roeiend langs het Zwarte Meer kom je op het Zwarte Water; bekend van de gelijknamige roeiwedstrijd en dorpjes zoals Zwartsluis en Hasselt.
Aan het einde van de dag heb je een rondje Mastenbroek Polder gevaren en wachten in het clubhuis soep en broodjes je op. De tocht wordt verroeid in C4x+ en C2x+. Ook in een wherry is de tocht goed te doen. Na de Spooldersluis wordt de tijd geklokt met een neutralisatie tijdens het schutten in de Ganzensluis. Iedere ploeg doet dus mee in de eindrangschikking.

52 km – De Waterwolf Marathon – De Hunze (w/p/e)
De vierde editie alweer van deze als jubileumtocht begonnen marathon. De tocht voert je uit het centrum van Groningen langs de verschillende buitenwijken over het Hoendiep het Groningse land in. Na een stuk over het Van Starkenborgkanaal vaar je over het Kommerzijlsterdiep tussen weilanden en boerderijen naar het Gemaal Electra Waterwolf. Hier wordt de lunch uitgedeeld en kun je kiezen om rustig te pauzeren of de lunch tijdens het sturen in de boot te nuttigen. Over het Reitdiep vaar je terug richting Groningen. Als afsluiter roei je een rondje over de Groningse stadsgracht. Gevaren wordt over het Hoendiep, Hoogkerk, Enumatil, Starkenborgkanaal (Zuidhorn), Kommerzijlsterdiep (Kommerzijl), Niezijl, Reitdiep (Gemaal Electra Waterwolf) en Rode haan, Garnwerd, Dorkwerd (sluis),

De wedstrijd wordt gevaren in C4x+-en. Als prestatietocht in wherrie en C2x+.

56 km – Groene Hart rond Alphen a/d Rijn – Alphen (w/p/e)
De traditioneel laatste marathon van het seizoen voert je over het Aarkanaal, Drecht, Ringvaart van de Haarlemmermeer, Kagerplassen, Leidse grachten, Wijde Aa en weer terug over het Aarkanaal. Het is een afwisselende tocht; je roeit door het echte Groene Hart. Over grotere kanalen, riviertjes en plassen. Ook roei je door de grachten van de op zaterdag altijd gezellige Leidse binnenstad. Alwaar je een uurtje de tijd krijgt om te pauzeren en van de stad en de terrasjes te genieten. Bij de roeivereniging wachten je soep en broodjes. Deze tocht is als wedstrijd of als prestatietocht te verroeien in C-4-en en C-2+-en.