Head of the river, wederom…

Gepubliceerd op 22 maart 2016

De junioren 8+ … een  legioen uit Zwolle om te strijden op de bochtige Amstel. Tijdens de Heineken een heerlijk zonnetje, nu droog, redelijke temperaturen en bewolkt.

De Head is één van de oudste roeiwedstrijden van Nederland en een achtervolgingsrace. Er wordt gestart  bij roeivereniging De Hoop in de stad  en na een stuk flink hard roeien is de finish bij Ouderkerk. Met zo’n 522 viertjes en achten op het water plus stuurlieden en supporters is het echt geweldig zo bij de Amstel. En de Zwolsche komt met 13 ploegen van alle leeftijden. De meisjes 16 vier als jongste en de veterane acht H (70+) als oudste. 

 De Junioren

Onze jongste deelnemers Bente, Fleur, Janneke en Misa met stuurvrouw Sofie deden voor het eerst mee en ze hebben het prima gedaan in het m164* (15-16 jaar)  veld en op de vraag “Hoe vonden jullie het?”, kreeg ik via de app de volgende reactie:
“Vandaag deden wij voor het eerst mee aan de head in de categorie meiden 16. Het was een leuke ervaring en we waren sneller bij de finish dan dat we ooit hadden gedacht. Het was wel pittig, en je kreeg wel pijn aan je handen, maar de taart na de wedstrijd maakte alles weer goed. Zoals onze stuur zei: na regen komt zonneschijn en pijn is fijn. Wij hebben ervan genoten en het was een leuke ervaring.”

De junioren met ervaring deden ook mee en als vertrouwd met een mooi resultaat bovenaan de lijst:

 • M18 8+: Celine in combiploeg : 1e plek
 • M18 4*: Isabel & Marjolein in combiploeg: 5e plek
 • J18 4*: Jasper & Nick (stuur) in combiploeg: 3e
 • HCL8+: de junioren 15-19 jaar (Matti, Helmich, Nick, Kilian, Martijn, Gerben, Alex en invaller Tom met stuur Hidde) zijn hierin gestart en gingen strak over de finish in een mooie tijd van 30:06 minuten

De veteranen
Ook een flink aantal startende veterane roeiers die het waagden te strijden op de Amstel deden het niet onverdienstelijk. Ook hiervoor mooie resultaten:

 • HVH8+ (70+): Willem, Ton, Hans, Ed, Gerrit, Hans, Erik, Roelf met Sjoerd strak sturend naar een 5e plek in hun veld
 • HVH8+ (70+): eigenlijk geen Zwolsche ploeg, alleen de Zwolsche stuurvrouw Sandra stuurde de Koopmans8 van achteruit het naar een 1e plek
 • DVC4* (43-49 jaar): Mariska, Jeanette, Jobke, Helena met stuur Maartje: 4e plek in hun veld.
  En de reactie van de ploeg na vraag van de razende reporter “En?”. “Na een halve training en 2×2 paracetamol dachten we dat we er wel klaar voor waren. En dat klopte! Het ging 3/4 van de 8 km best goed! Hoog tempo en redelijk efficiënte halen. De coaching van stuur Maartje deed de rest.
 • DVB4* (35-42 jaar): Jannet, Hilda, Liza, Bea en stuur Ghislaine: een 7e plek
 • HVC8+ (43-49 jaar): Nico, Sander, René, Rinze in combiploeg een 1e plek en blik
 • HVB8+ (35-42 jaar): Jan Bezemer 8 met Hidde aan de stuurtouwtjes vol met Blauwvingers hebben genoten.
  “Starten op de head is altijd een indrukwekkende aangelegenheid. Helaas moesten we onze bezetting iets wijzigen omdat 1 van onze roeiers ivm ziekte verhinderd was. Gevolg was dat we geen optimale boord bezetting hadden ondanks dat Jan Horst een prima invaller was. Onze streeftijd hebben we niet gehaald (27 a 28 minuten). Dat moeten we dan volgend jaar maar doen. De race zelf was genieten. Boord aan boord knokken met al die bochten. Alleen die 6 km terug roeien valt altijd tegen.”
 • HVC4* (43-49 jaar): Rob, Frans, Jan, Remond en stuurman Nick: een 3e Ook deze ploeg een prachtrace. Zie hun reactie: “Prachtrace! Heerlijk tot het eind toe vol. We startten als 10e geplaatste en hebben er 4 ingehaald. Spectaculair gestuurd door Nick.”
 • HVB4* (35-42 jaar): Roderick, Herman, Martijn, Ruben en stuur Frederika weten de benen er ook goed onder te zetten en behaalden een mooie 7e

Weer een mooi weekend Amsterdam en de boten liggen nu goed bij te komen bij de Zwolsche voor een volgende roei outing.

Sandra van Hees

 

 Junioren 8+ M16 4*  Foto’s van de junioren 8+ en m16*