Gaan als de brandweer

Gepubliceerd op 31 augustus 2022

Hoe het begon ( lang gewacht )

Een aantal jaren terug gingen Mathieu en Hellen met mij mee roeien. Ze wilden wel wedstrijden gaan roeien. De trainingen in de boot en in de winter op  de ergometer hadden als gevolg dat ze in de uitslagen van de wintercompetitie stegen van de onderste regionen op het tweede blaadje naar de bovenkant van het eerste blaadje.

Ze vertelden dat toen ze net begonnen waren met roeien weleens gezegd hadden dat ze op de Bosbaan een wedstrijd wilden roeien. Ze waren door de aanwezige experts vierkant uitgelachen. De Bosbaan was niet voor hun soort mensen.

Op zondag ochtenden was Mathieu niet altijd even scherp en snel. Meestal was er dan bij de koffie na het roeien een verhaal over een stalbrand of een omgewaaide boom. Waarvoor Mathieu als lid van de vrijwillige brandweer van Ommen ’s nacht zijn bed uit had gemoeten.

De challenge

Ergens in november 2021 las ik ergens dat de World Police & Fire Games in 2022 in Rotterdam werden gehouden en dat outdoor rowing op het programma stond.

Dat leek me echt een evenement voor Mathieu!

Mathieu ging de inschrijving regelen en ik ging bedenken hoe je iemand van een soort wat niet geschapen was om 2 kilometer wedstrijd te roeien dat toch kon laten doen.

De trainingen ( stil gezwegen )

Zo in maart zijn we met de voorbereiding begonnen. Wat trainingen was per week  3 keer in de boot en een keer op de ergometer het maximaal haalbare. In de boot een training 2 keer 20 minuten met tussenin twee minuten om te ronden waarbij de hartslag voor Mathieu zijn idee belachelijk laag moest blijven. Een training van 6 keer 6 minuten hard met tussendoor 3 minuten rustig. En als derde ongeveer 3000 meter volle bak en weg van uit stilstand. Daarbij werd die 3000 meter in stukken variërend van 500 meter tot 1500 meter opgedeelt.

500 meter klinkt niet zo ver maar als je dat 6 keer moet doen dan kost dat toch wel moeite.

En dan dat weg uitstilstand. Dat moest ook maar geoefend worden. Maar hoe moeilijk kan dat nou zijn? Nou zo moeilijk dat je bij de eerste keer bijna omslaat. Voordeel van starten als iemand je boot vasthoud is dat die iemand kan voorkomen dat het zwemmen wordt.

Maar zo’n beetje starten op de kolk en stukjes hard op het Zwartewater is nog geen 2K wedstrijd.

De trailrun ( nooit gedacht )

Dus ook een keer een 2K wedstrijd starten. En omdat de wedstrijd van de World Police & Fire Games op de Willem Alexander baan wordt geroeid gaan we dus daar naar een wedstrijd toe.

Voor wie het niet weet het is een wedstrijdbaan bij Rotterdam in een waterberging. Het is een zogenaamde eerlijke baan. Wat inhoudt dat er geen bomen staan maar wel vaak golven.

De keuze is gevallen op de Westelijke als oefenwedstrijd. Bij aankomst worden we op de parkeerplaats uitgemaakt voor coaches. Verder nog aangezien voor iemand van gebouwenbeheer. De leeftijd van de overige deelnemers moest je ongeveer maal 3 doen om in de buurt te komen van onze leeftijd.

Wat wel opvallend was was dat ze het leuk vonden dat Mathieu meedeed. En wat betreft zijn geroeide tijden? Daarvan zeiden ze: “ik moet nog maar zien dat ik dat op die leeftijd nog kan. En voor de rest er was wind er stonden golven. En een wedstrijd roeien inclusief starten oproeien enz was leerzaam. En niet onbelangrijk de B-finale s’middags ging een stuk beter dan de voorwedstrijd in de ochtend.

Het materiaal

Als boot hadden we voor de Langeholte gekozen. De riggers die daar op zitten zijn heel geschikt als er hoge golven staan. Helaas troffen we bij een van de trainingen de Langeholte in de loods aan met een verbogen vinnetje. Zodat er voor de wedstrijd uitgeweken moest worden naar een minder geschikt boot.

De woensdag voor de World Police & Fire Games was de Langholte voorzien van een andere vin en kon die mee richting Rotterdam.

De generale

Op vrijdag de boot in elkaar schroeven en even een paar startjes.

Op zaterdag de voorwedstrijden. Plek 1 tm 3 gaan zondag naar de A finale de rest naar de B finale.

Je hebt geen idee hoe hard de rest gaat maar al snel wordt duidelijk dat plek 3 haalbaar moet zijn. En hoe zo wind en golven. Een verfrissend briesje tegen dat is alles. De plek in de A finale is binnen.

Bestuderen van de tijden levert als conclusie op dat er 4 veel harder gaan en 1 ongeveer net zo hard. Tenzij er iets bijzonders gebeurd lijkt plek 5 het maximaal te behalen resultaat.

De finale

Op zondagochtend treffen we een heel andere situatie. Windkracht 3, wind mee en golven die richting finish steeds hoger worden.

In de oproeibaan even uitzoeken wat als 500 meter tijd haalbaar is en dan naar de start. De eerste meters gaat het nog min of meer gelijk op met de 4 snelle maar al gauw nemen die afstand.

 Wat veel belangrijker is Mathieu ligt op plek 5. De Langeholte snijdt door de golven en de riggers blijven vrij van de golftoppen. Al het geworstel van de afgelopen maande door de golven werpt zijn vruchten af. Denk bijvoorbeeld aan de laatste wedstrijd van de wintercompetitie van dit jaar.

Toch gekregen

En zo eindigt iemand die te horen heeft gekregen dat 2K wedstrijden er niet voor hem zijn bij de World Police & Fire Games op plek 5 in de A finale en kan een mooi traject toevoegen aan zijn roeiherinnering.

 

Jaap Dorsman