Elfstedenroeimarathon 2023

Gepubliceerd op 22 mei 2023

De vrijdagavond na Hemelvaartsdag wordt in de Prinsentuin om 20.00 uur het startschot gegeven voor de Elfstedenroeimarathon. Met 210 km puur roeigeluk in het vooruitzicht starten 93 teams waarvan maar liefst 3 van de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging (ZRZV). 

Team Jeen van den Berg ging als eerste over de streep bij de start.  De Nimmerzat volgde een paar minuten later.  De Jeen werd in de eerste etappe opgelopen door Nimmerzat. Mijn ogen bleven niet “in de boot”. En ik zag een stuur met de focus van een jachtluipaard. Op jacht naar de volgende boot om in te halen. En met succes. De Nimmerzat eindigde als 10de  in het prestatieveld “Toer” met een knappe tijd van 22:12:39.   

De Evert van Benthem met startnummer 91 mag pas als een van de laatsten aan de Tocht der Tochten beginnen. Met enige afgunst heb ik afgelopen weken de voorbereiding gevolgd. De boot werd van tevoren opgebouwd om te testen of alles werkte. Vele trainingen, draaiboeken werden geoptimaliseerd en de “kwalificatietijden” om StadjeRond in 1:17 te halen werden ruimschoots gehaald. Samen heeft dit team de tocht volbracht in 24:49:34. Wat een kanjers! 

Team Jeen “Born to be Wild”, had gemiddeld slechts twee jaar roeiervaring. Onbevangen, enthousiast en gretig naar het Elfstedenkruis, werd getraind en de wissel geoefend. De laatste punten op de i werden in ruim 150 Whatt’s App berichten op Hemelvaartsdag gezet. Team Jeen eindigde na 24:10:43 minuten. Oei!  We waren niet de enigen. Door de uitzonderlijk harde wind uit het noordoosten finishten in totaal 21 teams buiten de gestelde tijd van 24 uur. Het jaar 2023 zal herinnerd worden als één van de zwaarste elfstedentochten ooit.  

Wat was het een prachtige tocht. Ieder van ons heeft zijn grenzen verlegd. Zout te kort, weinig slaap, grote inspanningen, kou in het lijf, water hozen op het Slotermeer, een botsing met een meerpaal. Gelukkig ging niemand overboord en was er verder geen schade. Een chauffeur die een nagel verloor om de boot te beschermen. Familie en vrienden op de kade en de bruggen. Het applaus en gejoel geeft vleugels.  

Op naar 2024, het jaar van de revanche om toch dat elfstedenkruisje te mogen ontvangen. Nog 364 dagen puur roeigeluk te gaan. Het aftellen is begonnen! 

 

Xandra