Elfstedenroeien

Gepubliceerd op 24 januari 2009

De Route Voorbereiding Benodigdheden

De Elfsteden Roeimarathon, bij roeiend Nederland bekend als ‘de Elfstedentocht’, vindt ieder jaar plaats op de vrijdag en zaterdag na Hemelvaartsdag. Ploegen van 9 tot 12 mensen roeien de meer dan 200km lange tocht als estafette. Als je de tocht binnen 24 uur aflegt, levert je dat een Elfstedenkruisje op.

De hoofdlijnen
De start is elke vrijdag na Hemelvaartsdag vanaf 20.00 uur. Je roeit eerst naar Dokkum, om te voorkomen dat je in duisternis het Slotermeer moet oversteken. De koplopers varen daar doorgaans nog in de schemering. Na het passeren van Leeuwarden ‘s nachts vaar je vrijwel helemaal langs de schaatsroute, behalve de laatste 31km vanaf Harlingen. Die vaar je over het Van Harinxmakanaal en tenslotte door de stadsgracht van Leeuwarden. Een gedetailleerde routebeschrijving vind je hier.

Elfstedentest
Doe de Elfstedentest om te beoordelen of je de Elfstedentocht binnen 24uur kunt roeien. Vaar in een C2 een rondje stad en neem de tijd op. Bij deze testtijden kun je in theorie de vermelde eindtijd verwachten (je werkelijke eindtijd hangt natuurlijk van veel factoren af, zoals het weer en de conditie van je andere ploeggenoten):

Elfsteden-           indicatie
testtijd               eindtijd
1:24:40               24:00
1:20:00               23:00
1:16:30               22:00
1.13.00               21:00
1:09:30               20:00

Wat moet er vooraf gebeuren?
Voor het roeien van de Elfstedentocht moet er nogal wat gebeuren: ploeg indelen en inschrijven; je ploeg voorbereiden; de route met elkaar doornemen; je boot prepareren; roeien en rijden; eten en drinken. Je vindt een beschrijving van de voorbereiding hier.

Ploegvoorbereiding
Zorg dat iedereen voldoende kilometers in de benen heeft en probeer eens met elkaar te roeien. Maak afspraken over de taakverdeling binnen de ploeg: wie doen de boodschappen, wie prepareren de boot, wie nemen hun auto mee etc.

Bootvoorbereiding
Al bij windkracht 4 stelt de golfslag bij het overroeien van het Slotermeer hoge eisen aan boot en bemanning. Daarnaast kun je bij pech reservespullen nodig hebben. Je vindt een opsomming van de belangrijkste benodigdheden hier.

Vragen?
Heb je nog vragen voordat je je gaat aanmelden voor je eerste deelname aan de Elfsteden Roeimarathon? Stel ze tijdens het Elfsteden Vragenuur op woensdag 10 maart vanaf 20.00 uur op de Zwolsche.