Elfsteden Roeimarathon: pittig maar gaaf!

Gepubliceerd op 10 juni 2019

24 Zwolse roeiers in 8 teams, 2 ploegen en 2 boten, roeiden in het weekend van 31 mei en 1 juni de Elfsteden Roeimarathon in Friesland. De tocht van 210 kilometer werd door de deelnemers succesvol binnen de gestelde 24 uur afgelegd. Dit leverde de roeiers het bekende Elfstedenkruisje op en de boten een mooi herinneringsplaatje.

De Tocht

De deelnemers roeiden de etappes verplicht in C2+ boten en kozen voor de estafette variant. Hierdoor legden zij per team etappes af van tussen de 8 en 12 kilometer. Op vaste punten werd vervolgens gewisseld. Beide ploegen vonden totaal 11 chauffeurs bereid om de teams in een busje of auto’s naar de verschillende etappes te rijden.

Binnen 24 uur

De start vond plaats op vrijdagavond om 20.00 uur in Leeuwarden. Dit betekende dat de deelnemers maximaal 24 uur later de finish moesten hebben bereikt. Geen gemakkelijke opgave. Linet Doornbos, roeier in ploeg 1, vertelt: ‘Sommige etappes waren prachtig. Maar er waren ook etappes die door de smalle vaarweg of de warmte heel pittig waren. Dan ging het moeizaam en verloren we tijd.’

Teams mixen

Ploeggenoot Peter Oostra knikt en vult aan: ‘Tegen de middag van 1 juni gingen we eens rekenen of we wel voor de eindtijd binnen zouden komen. Toen we erachter kwamen dat we het mogelijk niet gingen halen, besloten we de teams te mixen en mannen en vrouwen door elkaar te gooien. Dit leverde ons uiteindelijk een tijdswinst van een half uur op, waardoor we precies om 19.43 uur in Leeuwarden wisten te finishen.” Ploeg 2 bereikte de finish iets eerder, tegen 19.30 uur.

Gave ervaring

14 van de 24 deelnemers roeiden de tocht voor de eerste keer, in de meeste gevallen met niet meer dan 1 of 2 jaar roei-ervaring. Nienke Schutte, roeier uit ploeg 2 lacht: ‘Ja, het was best pittig die tocht, vooral in de nacht. Maar ik vond het een ontzettende gave ervaring! Je doet het echt met elkaar en je sleept elkaar erdoor. Volgend jaar ben ik er echt weer bij!’

Afsluiting

Op zondagmorgen 2 juni werden alle boten weer vaarklaar gemaakt voor de vereniging. Dit was ook het moment waarop het plaatje in de boot werd bevestigd en de deelnemers onder het genot van een stukje taart en een kop koffie terugkeken op een geslaagde marathon.
Kijk hier voor een filmverslag.

Ben jij benieuwd naar de Elfsteden Roeimarathon, wil je weten of het wat voor jou is, of heb je andere vragen? Kijk dan eens op de site, of neem contact op met ZRZV-lid Marc Lighthart. Hij kan je er alles over vertellen.