Eisen S3 en B2 verscherpt

Gepubliceerd op 28 maart 2010

Image In goed overleg tussen de roeicommissie, materiaalcommissaris en de examencommissie heeft het bestuur besloten de eisen voor S3 en B2 aan te scherpen. Doel is ervoor te zorgen dat er voor elk roeiniveau voldoende boten beschikbaar zijn, ook voor het kleine S3-deel van de vloot. De verscherpte eisen voor B2 zijn bedoeld om te waarborgen dat kandidaten goed kunnen omgaan met het voetenroer in ongestuurde boten.

De belangrijkste verschillen zijn:

– S3 examen kan voortaan alleen nog worden afgelegd in een skiff (en niet meer, zoals voorheen, naar keuze in een skiff of 2x). Verder zijn er eisen toegevoegd t.a.v. het op de juiste manier tillen en in de stelling leggen van de boot. Ten slotte is het concrete snelheidscriterium vervallen. Je moet wel met behoud van techniek hard kunnen roeien, maar er geldt geen minimale tijdslimiet meer. In het algemeen moet de examencommissie ervan overtuigd zijn dat de kandidaat onder alle omstandigheden de boot beheerst.

– B2 examen wordt voortaan afgenomen in een 2-, waarbij zowel op bak- als op stuurboord moet worden geroeid. Hierbij gaat het ook om het in alle omstandigheden beheersen van de boot en m.n. om aan te tonen dat men kan sturen met het voetenroertje.

De exacte eisen kun je terugvinden elders op deze site, onder het kopje “roeien / opleiding / exameneisen”.

Deze nieuwe eisen gaan in per 1 april a.s. . Verworven rechten a.g.v.  examens die zijn behaald in een S3 dubbel, blijven voorlopig geldig.