Een openbaring

Gepubliceerd op 30 april 2019

Onlangs was ik met Willem Jan bij Rob Heeres in Utrecht. Behalve dat Rob boten repareert, heeft hij ook allerlei onderdelen en toebehoren voor boten in de aanbieding. Hij vertelde dat hij een stevige aanvaring had gehad met het puntje van een skiff. Gat in zijn rug en een bobbel op zijn buik. Sindsdien roeit hij met een spiegeltje op zijn bril. Hij beval me het van harte aan. Omdat de prijs meeviel en ik het wel een ludiek ding vond, heb ik het gekocht. Tot mijn stomme verbazing werkt het ding net zo goed als de achteruitkijkspiegel van een auto. Je moet hem alleen wel even goed afstellen.

De eerste keer dat ik hem gebruikte voelde ik me een stramme oude lul, want anders doe je zo’n ding niet op, toch? Inmiddels ben ik eraan gewend en wil ik niet meer zonder. Sterker nog: ik zou hem iedereen aanbevelen, ongeacht je leeftijd. Het grote voordeel is dat je niet meer volgens de examenregels elke drie slagen om hoeft te kijken en dat levert tijdwinst. Ik kan me dan ook voorstellen dat het spiegeltje erg geschikt is bij wedstrijden. Een ander voordeel is dat je koers kan varen door het puntje van de boot in beeld te houden. Ook zie je hoe er op je afgevaren wordt waardoor je op tijd kunt ingrijpen. Moet je natuurlijk wel in je spiegel kijken. Ik moet nog leren ook dat niet te vergeten.

Kortom, ik ben een nette roeier geworden die netjes obstakels ontwijkt. En die obstakels zijn er. Naast de ganzen stikt het tegenwoordig van roeiminnende collega’s met meer oog voor de zon dan voor mij. Ik hoef nu in de weekenden niet langer later het water op te gaan om niet de dupe te worden van al die mederoeiers, of eigenlijk tegenroeiers. Ik ontwijk ze gewoon.

Maar ik kan het niet alleen. Nu ik zo netjes het gat in de kolk vrijvaar en bij het insteken de rechteroever aanhoud is het me in korte tijd al twee keer overkomen dat mensen blind de kolk invaren zonder mij ruimte te geven. Het lijkt mij dan ook een prima idee als we met zijn allen een spiegeltje aanschaffen. Zeker in de ongestuurde nummers is het een uitkomst, maar zo’n boeg met spiegel zal ook de stuurlieden een goed handje kunnen helpen. Want stel je eens voor, een vereniging met boten zonder schade.

Voor twee tientjes een tevreden…

Gerrit Ruhaak