De Weser

Gepubliceerd op 28 oktober 2007

Deze informatie is afkomstig van Jan Harms, Piet Reuvekamp en Remco Korteweg

Traject
Van Kassel naar Bodenwerder.
We laten de botenwagen achter bij de roeivereniging en gaan de Fulda op. Weldra een eerste sluis. Er moet duidelijk aangegeven worden, dat je geschut wil worden, omdat dit roeiwater van de vereniging is en de sluiswachter niet meteen door heeft, dat je verder wil.
Aan weerszijde is het licht glooiend. Hoog in de bomen hangt plastic van de flinke overstroming van enkele jaren geleden.
In Hannovermünden of Münden (leuk stadje met vakwerkhuizen) na een sluis gaat de Fulda in de Weser over. Dan gaat het echt hard: de stroming is 6 kilometer per uur. Als je daarbij dus haalt, vlieg je vooruit. Wat een sensatie. Ook als je rustig aan het picknicken bent in de boot, schiet het dus op. Wel oppassen bij aanmeren: eerst de boot draaien en dan tegen de stroom in roeien, anders ben je er zo voorbij of is de landing te hard. Er zijn weinig aanmeerplaatsen voor lage boten, alleen hoge tonnen. Heel lastig als je nodig moet plassen. Vele tientallen kilometers stroomafwaarts in het Bundesland Nordrhein-Westfalen zijn uitstekende steigers.De regering heeft daar meer geld tot zijn beschikking, zo wordt ons verteld. Er zijn ook mensen die met een groot vlot met bar en zonnedakje de rivier af zakken. Het landschap bestaat uit lage bergen met bos en gewassen. Er is weinig beroepsvaart. De sluizen geven geen problemen.

Overnachtingen
In Hannovermünden slapen we boven de botenloods van de roeivereniging op een matras met onze eigen slaapzak.
In Holzminden is er een slaapzaal met stapelbedden en kunnen we een ontbijt krijgen bij de roeivereniging. Foto’s laten zien, hoe gigantisch hoog het water hier gestaan heeft.
In Bodenwerder, waar de baron van Münchausen vandaan komt en standbeelden van zijn verhalen te zien zijn, overnachten we in de grote zaal van de kleine roeivereniging op eigen luchtbedden en eigen slaapzak. Het is er brandschoon. De roeivereniging is niet duidelijk herkenbaar, omdat de boten achter de haag of een wagentje omlaag worden gereden en op een schuine kant te water worden gelaten. Het is een heel mooi hoog gelegen plekje, waarbij je vanaf het balkon een goed uitzicht op het stadje aan de overkant van de rivier hebt.