De Moezel

Gepubliceerd op 28 oktober 2007

Onderstaande informatie is afkomstig van Jan Harms, Piet Reuvekamp en Remco Korteweg

Traject
We starten bij Palzem enkele kilometers voorbij Wormeldange als grote plaats aan Luxemburgse zijde van de Moezel. Het heeft een klein stationnetje en een camping. Het lijkt ons een uitstekende plek om de tocht te beginnen: een te waterlaadplaats en een mogelijkheid om terug te komen en de auto + botenwagen op te halen. Het landschap is mooi. Er zijn veel wijnstokken aan weerszijde, maar ook zandkleurige rotsen, stukjes bos en wat weide. Op veel plekken wappert de driekleur. Natuurlijk van Luxemburg, maar het lijkt net de Hollandse vlag in een niet Hollands landschap, zoals je ook kan zien op oude schilderijen van Nederlands Indië. De rivier is breed en maakt grote kronkels.
Het is hier bijzonder rustig. Veel verder stroomafwaarts op de derde dag zorgen met name de rondvaartboten  voor erg veel golven die alle kanten opslaan. Vooral bij het aanmeren is het oppassen dat de boot niet tegen de kant beukt en komen er vele liters naar binnen.
Traben Trarbach is ons einddoel op de derde dag.

Bijzonderheden
Als roeier moet bij de eerste sluis de bootsluis genomen worden. Vrachtschepen gaan door de grote sluis.  “Pas op de drempel, bij het trapje gaan liggen” wordt omgeroepen. Tja, wat is de drempel van de sluis? Zoveel diepgang hebben we toch niet. Het wordt ons duidelijk als we 7 meter zakken. Lager dan de sluisdeuren van 2 meter komt meteen een dik betonnen blok van drie meter lang en meer dan 5 meter hoog om de kracht van het water te weerstaan. Als we daar met achtersteven boven hadden gelegen, dan waren we zeker gekapseisd! Met wat dunne blokjes wit was een stippellijntje aangegeven, waar de drempel ophield. Helemaal geen dikke rode strepen of witte bordjes met zwarte tekst, dat het verboden is om je met een boot tussen de sluisdeuren en deze witte streepjes te begeven. Aan de andere kant ook zulke streepjes. Het bleek, dat daar de andere sluisdeur naar binnen toe open draaide. Ook daar niet liggen dus!
Bediening van de sluis
Als je stroomafwaarts gaat, dan moet je niet de handel op Tahlfahrt zetten als de sluizen stroomopwaarts gesloten zijn, maar eerst op Bergfahrt, omdat er eerst water in de sluis moet komen. Dan zijn er nog verschillende knopjes die de ene keer beter reageren dan de andere keer.

Overnachten
We overnachten bij Treviris roeivereniging in Trier. We slapen voor 2 euro 50 (in 2005)in hun grote gymzaal op hun matrassen. Het is gevaarlijk om ’s nachts te plassen vanwege alle gewichten, ergometers en andere apparaten die schots en scheef staan. Langs de achten lopen is minder gevaarlijk. De riggers worden afgedekt door halve tennisballetjes. Het is er vies. Het is duidelijk: hier wordt aan topsport gedaan en voor de andere dingen is geen tijd. ’s Ochtends  nuttigen we een ontbijt dat geserveerd wordt door het café van roeivereniging en camping.
, die verboden varen is, snijden we een stukje af. Daar hadden vissers niet op gerekend. Twee vrijwel horizontale draden blijven achter de nek van de boeg hangen en schieten dan naar de nek van de volgende.
In Neumagen-Drohn meren we af in een passantenhaven.  Wasberger Weinhof van de familie Krebs heeft een mooi Gästehaus: kamers met douche, toilet, barretje en t.v. voor ruim 30 euro per persoon. Lekker als afwisseling. Het Weinhof ziet er gezellig uit in oude sfeer. Het is duidelijk: hier drink je geen bier. Wij proberen twee verschillende flessen droge Moezel (maar 5 € de fles) met boterhammen met gerookte ham en gaan voor een ijsje nog even weg. We komen terug om nog even een Moezel dessert wijn te proeven. De volgende dag is het ontbijt overdadig met croissants, zoet brood, kümmelbrood, volle kwark, fruit, eitje, tomaatjes enz.
Traben Trarbach roeivereniging kent 500 leden, maar er is maar een kleine botenloods. De beheerder is een Hollander die zijn taal niet meer beheerst. Hij en zijn vrouw die daar een restaurant hebben en wonen zijn bijzonder gastvrij.
Voor 12 euro per persoon overnachten we op veldbedden en hebben een ontbijt. Was het vorige ontbijt uitgebreid? Ach, het kan uitgebreider met 7 soorten vleeswaren!