Cursussen

Gepubliceerd op 11 augustus 2005

 

Beginnerscursussen
Leren roeien bij de ZRZV kan op verschillende manieren:

  1. Drie keer per jaar (in maart, mei en augustus/september) kun je beginnen met een ploegcursus, de P1-cursus (hiervoor kan een wachtlijst zijn). De cursus duurt gemiddeld drie maanden. Gedurende die periode krijg je elke zondag (vanaf ca. 11:00 uur) en elke woensdagavond (vanaf ca. 19:00 uur) les in een vierpersoonsboot. Na drie maanden kun je examen doen, het zogenaamde P1-examen.
  2. Voor jeugd zijn speciale uren ingedeeld. Voor meer informatie op deze site, zie het menu-item ‘Jeugd & Junioren’; ook onder het kopje ‘Roeien’.

De kosten voor een beginnerscursus bedragen 70,- euro. Als men na de cursus lid wordt, worden deze kosten verrekend met het lidmaatschap.
Meer informatie kun je hier aanvragen via het inschrijfformulier (voor nieuwe leden).

 

 

Na het P1-examen
Met het P1-examen op zak kun je recreatief gaan roeien en/of al deelnemen aan wedstrijden. Wedstrijden zijn er op allerlei niveaus door het hele land, van beginnend tot aan topsport.
Na je P1-examen ga je door met ploegroeien via het inlooproeien (een vast tijdstip in de week waarop roeiers met elkaar in een boot stappen) of eventueel met een vaste ploeg van 5 personen. Zo kun je doorgaan met oefenen om in een gladde boot te kunnen varen en uiteindelijk P2-examen gaan doen. Je wordt daarbij begeleid door ervaren coaches en instructeurs. Nadat je ongeveer 1 jaar roeit en voordat je P2-examen kunt doen, wordt er van je verwacht dat je zelf instructie gaat geven aan nieuwe cursisten. Om dit (beter) te kunnen doen en om meer kennis over het roeien te krijgen, kan een interne coachcursus worden gevolgd, de CCZ (Coach Cursus Zwolsche).
Nadat je wat meer ervaring hebt opgedaan in een ploeg, kun je ook leren skiffen door je in te schrijven voor de S1-cursus. Wil je daarna beter leren skiffen, dan kun je na enige tijd ervaring te hebben opgedaan in de skiff en zelf instructie te hebben gegeven, je opgeven voor een S2-cursus (en uiteindelijk ook voor S3).
Ook kan men leren boord roeien (B1 en B2; situatie 2008: in ontwikkeling) en opgaan voor de Grote Stuur.
De jaarplanning van deze cursussen ligt niet bij voorbaat vast. Deze is afhankelijk van het aantal inschrijvingen, het beschikbaar zijn van coordinatoren en coaches en de agenda’s van de cursisten.
Klik hier voor het inschrijfformulier om je op te geven voor de verschillende vervolgcursussen (incl. CCZ en Grote Stuur).