Celine straalt op Coupe de la Jeunesse

Gepubliceerd op 3 augustus 2016

Stralen doet zij niet voor niets. Afgelopen weekend liet Celine zien dat ze absoluut meedoet in de internationale top. De Coupe is een wedstrijd waar juniorroeiers ervaring op kunnen doen met internationale wedstrijden. De organisatie bestaat uit twaalf landen en ieder jaar wordt de wedstrijd in een ander land gehouden. Ditmaal Poznan in Polen.

Afgelopen seizoen heeft Celine vooral boord geroeid. Het was even schakelen ruim twee weken voor de Coupe toen ze te horen kreeg dat ze mocht starten in de skiff. In die twee weken zijn Albert, Sandra en Jaap samen met Céline bezig geweest om de maximale snelheid in de skiff te vinden. En dit lukte!

Tijdens de time trial op De Bosbaan – het weekend voor de wedstrijd – bleek dat het verstandig was nog iets te veranderen aan de afstelling. Het is toch anders varen op de baan dan op het Zwarte water, waar je halverwege door de hekgolf van een plezierbootje heen moet varen.

Dan op naar Poznan. Willem-Jan had de boten naar Polen gereden en een loods geregeld. Dat laatste kwam goed uit want bij het in elkaar schroeven van de boot kwam de regen met bakken tegelijk naar beneden.
Op vrijdag nog lekker trainen om te wennen aan de omgeving en minstens zo belangrijk de treinreis (inclusief gratis vertraging ) uit het lijf te roeien. Het trainingsschema was perfect. Tijdens de pauze regende het en tijdens het varen was het droog.

Op zaterdag de eerste wedstrijddag met voorwedstrijden. Voor de JW 1X waren negen inschrijvingen. In de finale mogen zes roeisters starten. De eerste drie van iedere voorwedstrijd gaan door naar de A-finale, De overige drie naar de B-finale. Celine wordt vierde in haar voorwedstrijd. Haar tijd is sneller dan de snelste tijd in de andere voorwedstrijd. Helaas houdt het systeem van voorwedstrijden daar geen rekening mee dus B-finale. Het plan voor de middag wordt B-finale winnen en uitproberen of er in de eerste 1000 meter nog harder gevaren kan worden. Dit lukte haar uiteraard!

Zondag A-finale varen moet lukken. En inderdaad: “Ze hield zich strak aan haar plan: snel starten iets langzamer in het middenstuk en dan een eindschot.” Dat maakte het voor Albert, Jaap en de supporters (ook de Zwolsche supporters die meekeken via de live-stream) spannend. “De Française die zaterdag nog derde in de A-finale werd, lag eerst achter; komt halverwege voorbij en moet dan toch in het laatste stuk het onderspit delven. Celine komt als derde over de finish en gaat door naar de A-finale.”

De A-finale was spannend. Ze gaat iets langzamer weg dan de rest en zet op 500 meter voor de finish een geweldig eindsprint in. Dit leverde net een vierde plek op. Ofwel 0,3 seconde van de derde plaats. Harder had echt niet gekund.

Op maandag reisde zij met een goed gevoel weer richting Nederland. Daar ligt de volgende uitdaging. Trainen in de boordvier voor de junioren WK. Deze wordt op 28 augustus op de Alexanderbaan bij Rotterdam gehouden.

Jaap Dorsman