Boreas en gemeente sluiten huurcontract

Gepubliceerd op 5 april 2013

altDe Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas gaat een drijvend verenigingsgebouw realiseren in het Zwarte Water, vlakbij de Zwolse binnenstad. Op de kade van de nu nog lege plek hebbenwethouder Piek en de roeiers het huurcontract voor de locatie getekend. De studentroeiers verzorgen zelf de nieuwbouw van het verenigingsgebouw en de inrichting van het terrein langs het Zwarte Water.

Met het toepasselijke geluid van graafmachines op de achtergrond zetten wethouder Gerrit Piek, portefeuillehouder van o.a. ruimtelijke ordening en sport, en bestuursleden van nieuwbouwstichting Aerides hun handtekening onder het huurcontract. In de toespraak van de voorzitter werd onder andere het verblijf bij de ZRZV aangehaald, de Zwolsche Roei- en Zeilveereniging heeft lange tijd onderdak geboden aan de studentroeiers en was altijd ‘veilige steiger vanwaar de eerste slagen gemaakt zijn’.

Het huurcontract is een flinke stap vooruit voor de vereniging die het nieuwe onderkomen eind dit jaar hoopt betrekken. Wethouder Piek vergeleek deze stap heel toepasselijk met de tijd van het jaar. “Net als de lente, het is er. De zon moet alleen nog even doorbreken.” Nu de plek er is, hoopt Boreas zo snel mogelijk met de opbouw te kunnen beginnen, de eerste stap wordt het aanmeren van de pontons. Door een constructie op drijvers zal het hele gebouw op de gracht drijven. De pontons die de opbouw zullen dragen kocht Boreas eerder al en zijn afkomstig van de voormalig drijvende studentenhuisvesting die was afgemeerd bij de brug tussen de wijken Holtenbroek en Stadshagen.

Aan het moment van tekenen ging  jarenlange voorbereiding vooraf. Samen met gemeente Zwolle deed de roeivereniging een locatieonderzoek. Beide partijen zijn het er over eens dat de locatie aan de Katerdijk veruit het meest geschikt is. Wethouder Gerrit Piek:  “Zwolle is een waterrijke stad, en als gemeente willen we meer doen met de mogelijkheden die al dat water biedt. Een drijvend clubhuis voor Boreas past daar uitstekend in. Dit is een prominente plek pal naast onze historische binnenstad. Bovendien komt aan de overkant, aan de Burgemeester Roelenweg, studentenhuisvesting. Boreas zorgt voor levendigheid, en straalt hier letterlijk uit dat Zwolle meer en meer een sport- en studentenstad wordt.”

ZSR Boreas is een relatief jonge vereniging, de afgelopen jaren zijn de studenten gehuisvest geweest in het gebouw van de ZRZV, maar willen graag op eigen benen. De roeiers proberen zo veel mogelijk zelf te doen. Onder de leden en oud-leden is een hoop bruikbare kennis. Een kleine commissie is nu bezig met de tekeningen voor het gebouw. Een andere ploeg houdt zich bezig met de organisatie van ledenacties voor sponsorgelden.