Asopos Najaarswedstrijden – Benn ’n Eddie (taart)blikken in het HErv 2x veld

Gepubliceerd op 24 oktober 2017

In het weekend van 21 en 22 oktober vonden de Asopos Najaarswedstrijden plaats op de Bosbaan in Amsterdam. In eerste instantie waren de weersvoorspellingen voor zaterdag erg ongunstig. Maar gelukkig viel het allemaal mee en kon iedereen starten. Het was een weekend vol met wind, regen, spanning, sensatie maar ook zeker met resultaten.

Vrijdag

Vrijdag 20 oktober werden de Sassenpoort en de Aalscholver 3 opgeladen op de botenwagen van Boreas, die eind van de middag richting de Bosbaan vertrok. De palen van de Aalscholver 3 waren donderdag nog snel gerepareerd door de materiaalheld Willem Jan van der Linde en vrijdag werd er nog een snelle materiaalcheck gedaan op de Aalscholver 3, zodat alles gereed was voor de wedstrijd.

Zaterdag

Zaterdag 21 oktober konden de ploegen goed uitgerust aan de dag beginnen. De eerste wedstrijd waar een Zwolsche boot van start ging, begon namelijk pas om 13:55 uur. Liseth Breidenbach (Zwolsche) ging hier samen met Maaike van Slagmaat (Argo) van start in het DErv 2x veld. Zij leerden elkaar kennen tijdens de Vechtregatta – het begon dus allemaal bij de ZRZV – en hebben tevens de NSRF Slotwedstrijden al samen gestart in een dubbel. Hierna hebben deze meiden contact met elkaar gehouden en besloten toen om samen de Asopos Najaarswedstrijden te starten met nette resultaten als gevolg.

Voorwedstrijd DErv 2x

Na een wat onrustige start en wat schoonheidsfoutjes bleef de Argo/Zwolsche combinatie tot de 1500 meter het veld domineren. De laatste 500 meter ging iets minder hard, maar de eerste twee ploegen mochten de A-finale starten en zij kwamen met een tweede tijd over de finish en mochten zich daarom later die dag opnieuw bewijzen in de A-finale.

A-finale DErv 2x

Het doel was om beter uit de start te komen. Hoe het afliep… iets anders dan gepland. Maaike vergat bijna haar pakje goed aan te trekken en was om die reden met haar hoofd nog ergens anders toen de namen van de verenigingen opgenoemd werden. Oeps, het blad vergeten te klippen; weg waren de andere boten en zij lagen nog bij de start. Zij wilden nog een mooie race varen en gingen met een achterstand van +- 25 meter van start om hen weer richting de andere deelnemers van het veld te begeven. Maar dit was nog niet alles wat de dames te wachten stond. Na ongeveer 250 meter begon het te stortregenen, en als je dacht dat het niet erger kon, dan heb je het natuurlijk mis. Hierna begon het namelijk ook nog te hagelen. De dames lieten zich niet kennen en probeerden de golven te trotseren. Zij liepen ondertussen gestaag uit op Skøll en Proteus en hebben deze vierde plek vast weten te houden. Gezien de omstandigheden, waren zij zeker niet ontevreden met het resultaat en kunnen zij met lachende gezichten terugkijken op een mooie, winderige dag.

A-finale G 2x

Net na de finale van de dames bleek er geen kamprechter meer te zijn en moesten de mannen in de stromende regen in hun eigen baan heen en weer ‘peddelen’. Toen de kamprechter arriveerde mochten onze bekende Zwolsche mannen van start. Nu hebben we het natuurlijk over Christian Benstein (slag) en Cristian van Eeden (boeg). Zij hoefden vandaag geen voorwedstrijd te roeien, maar dit betekende zeker niet dat het makkelijk zou zijn. Zaterdag gingen zij namelijk van start in het G 2x veld.

Van tevoren wisten zij dat er een aantal sterke ploegen aanwezig waren in dit veld, maar zij wilden laten zien dat zij ook mee kunnen varen met dit veld. Dat er sterke tegenstanders tussen zaten bleek gelijk bij de start. Orca vloog weg en bleef, op een ruime afstand van de rest van het veld, de wedstrijd domineren. Onze mannen deden het trouwens zeker niet verkeerd! Zij wisten geruime tijd een tweede plek vast te houden, maar hadden in de laatste 500 meter net niet genoeg over om de ploeg van Phocas voor te blijven. Zij werden knap derde met nog een ruime voorsprong op de nummers 4 en 5. Orca zullen zij voorlopig niet tegenkomen, die heren zijn namelijk met dit blik gevorderde-af. De Zwolsche heren mogen tevreden zijn en konden hiermee alvast uitkijken naar de niet-klasserende wedstrijd op zondag.

Zondag

Zondag 22 oktober ging er één ploeg van de Zwolsche van start; dit keer in het HErv 2x veld. Zaterdag hadden de mannen al een mooi resultaat bereikt, maar nu was het tijd om dit te overtreffen. De grote vraag was; domineren zij het competitieveld? Het antwoord is: JA!

Voorwedstrijd HErv 2x

Zaterdag hoefden Christian Benstein en Cristian van Eeden – a.k.a. Benn ’n Eddie – geen voorwedstrijd te roeien, maar zondag was dit wel het geval. Ze hadden geen idee wat ze van de tegenstanders konden verwachten en gingen zich vooral focussen op die mooie technische halen. Het woord van de kampmeester klonk: ‘Gereed’, het stoplicht sprong op groen en daar vertrokken de ploegen. Laga nam al snel de leiding gevolgd door de Zwolsche en de andere ploegen. Laga schoot wellicht uit de start, maar er kon al snel vanaf de kant worden geconcludeerd dat die jongens dat tempo nooit vast konden houden. Dit bleek ook het geval en onze mannen schoven er rustig voorbij en domineerden al snel hun heat. In de laatste 150 meter lieten ze, ook volgens de woorden uit de finishtoren, nog even goed zien dat zij het veld gemakkelijk domineren en in de A-finale thuishoren.

A-finale HErv 2x

Spannend, maar eigenlijk ook weer totaal niet. Zoals verwacht ging Laga weer hard uit de start, maar onze mannen lieten zich niet kennen en gingen er nu nog sneller voorbij. Bij de eerste 500 meter lagen ze al op de eerste positie en dit liep alleen maar verder uit. Bij de 1000 meter hadden ze al een voorsprong van 10 seconden op de nummer 2 van het veld en dit gingen ze zeker niet uit handen geven. Met luide aanmoediging vanaf de kant, roeiden de mannen richting de finish. De mannen moesten een eigen wedstrijd varen en daarachter mochten ze strijden om de andere plekken. Ze kwamen uiteindelijk met een tijd van 07:27.05 over de eindstreep, bijna 18 seconden voor de nummer twee van het veld. De Zwolsche heren mochten naar het erevlot roeien, kregen hun -1 blik en een welverdiend biertje van Liseth en werden op de foto vastgelegd. De eerste stap is gezet, op naar de volgende stap: Beginner-af (Blik)!

Kortom: het was een geweldig weekend waar mooie resultaten zijn behaald. Wij kunnen niet wachten tot het wedstrijdseizoen begint!