Afronding jubileumactie voor project in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op 23 augustus 2013

altZRZV-jubileumactie bracht ruim 800 euro op voor Nemato Rowingclub in Zuid-Afrika

Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van de ZRZV organiseerden de heren roeiers van de maandagmiddaggroep vorig jaar een jubileumactie ten bate van een ontwikkelingsproject in Zuid-Afrika. Oud-Zwollenaar en voormalig ZRZV-lid Jan Blom (van Assendelft) begon daar een aantal jaar geleden in Nelson Mandela Township, (Port Alfred) een roeiclub voor jongeren, die in de periode van apartheid nooit de kans hadden gekregen om te sporten, laat staan mee te doen aan wedstrijden.

De club groeide later uit tot het Nemato Change a Life empowerment programme. Niet alleen kwamen er nog andere sportafdelingen bij, maar ook wordt er gezorgd voor kinderopvang, warme maaltijden en huiswerkbegeleiding. Ook krijgen jongeren ondersteuning bij verdere studie (meer informatie: www.matinyanafund.org.za).

De opbrengst van de actie is inmiddels overgemaakt naar de Nemato Rowingclub in Zuid-Afrika. Desgevraagd stelde Jan Blom voor om dit geld te gebruiken voor deelname aan roeiwedstrijden elders in het land. Mede vanwege de grote afstanden zijn hieraan hoge kosten verbonden, die de jonge roeiers uit de (arme) townships zelf niet op kunnen brengen. Alle gevers aan de jubileumactie: hartelijk dank!

Bezoek van Olympische roeiers

Na de Olympische Spelen brachten de Zuid-Afrikaanse Gouden medaillewinnaars Sizwe Ndlovu en James Thompson een bezoek aan Port Alfred om te spreken tijdens een jeugdkamp. De roeiers van Nemato Rowingclub waren uitgenodigd voor twee activiteiten tijdens dit kamp. Allereerst demonstreerden zij allerlei kunsten in de roeiboot, waartoe maar weinig roeiers in het land in staat zijn.

De volgende dag roeiden ze op de Kowie River wedstrijden tegen en met de Olympische roeiers. De Olympische kampioenen motiveerden de jongeren om te dromen van idealen en succes te hebben in het leven. De ambitie is om uiteindelijk zelfs te komen tot deelname aan Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen, wat wij als Zwolse roeiers natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen.

 Matinyana Fonds

De jubileumactie is hiermee afgesloten, maar wie alsnog jongeren uit de Zuid-Afrikaanse township wil ondersteunen, kan dit via het in Deventer gevestigde

Vuyo Raymond Matinyana Fonds – met ANBI-status -, genoemd naar de overleden vriend van Jan Blom, die uit de Nelson Mandela Township afkomstig was.

Het fonds financiert de studiekosten van begaafde jonge mensen in de Nelson Mandela Township in Zuid Afrika, waardoor zij aan een betere toekomst voor henzelf en hun omgeving kunnen werken. Bijdragen kunnen worden overgemaakt naar ING-rekening 8203263 van het Matinyana Fonds, Deventer.

Voor meer informatie: Raymond Matinyana Fonds, Scharfstraat 17, 7415 BV Deventer, info@matinyanafund.org, tel. 0027 735059168.

 Henk Blom