Aanpak en kaders realisatie derde vlot

Gepubliceerd op 28 juni 2017

In de laatste ALV is het voorstel aangenomen om als onderdeel van de herinrichting van het buitenterrein een derde vlot te realiseren. Dit derde vlot is vooral bedoeld voor toegankelijk roeien/zeilen (aangepast roeien/zeilen en minder mobiele roeiers/zeilers). Inclusief aanpassing buitenterrein gaat het om een totale investering van ongeveer €100.000 euro. Hiervan is €60.000 gerelateerd aan de eerste fase waarvan het nieuwe vlot deel uitmaakt (te weten €41.000 inclusief roeibak).

In de ALV is aangenomen dat de ZRZV voor de aanleg van het derde vlot (inclusief o.a. een roeibak) maximaal €40.000 aan eigen middelen beschikbaar stelt en dat eventuele benodigde extra middelen voor de realisatie (naar verwachting circa € 20.000) door subsidies, fondsen, sponsors en giften moet worden gerealiseerd. Bij de stemming bleek dat het voorstel geaccepteerd is met een kleine meerderheid. Met andere woorden: bestuurlijk ligt er de uitdaging om het draagvlak voor dit besluit te vergroten.

De redenen waarom er geen grotere meerderheid voor het nieuwe vlot was, zijn o.a.

  1. Het huidige ledenaantal kan goed toe met de huidige twee vlotten.
  2. Waarom niet meer geld naar de boten i.p.v. naar dit nieuwe vlot? (We zijn per slot een sportvereniging.)
  3. Omvang doelgroep (toegankelijk roeien/zeilen) waarvoor het derde vlot bedoeld is, is niet bekend.
  4. Waarom geen geld naar andere zaken zoals warme douches, krachthok enzovoort.

Hoewel er bij al deze punten kanttekeningen te plaatsen zijn is het de bestuurlijke uitdaging om, zowel een goed derde vlot te realiseren als tegelijkertijd het draagvlak hiervoor te vergroten. Dit kan o.a. door aan de realisatie van het derde vlot ook een groeidoelstelling te verbinden. Het huidige ledental ligt momenteel structureel rond de 600. Zoals al eerder vastgesteld zouden we bij een ledental van 750 à 800 een aanzienlijk betere uitgangspositie voor doorlopende investeringen in materiaal en gebouw hebben. De tekorten in de boteninvesteringen zouden weggewerkt kunnen worden, de wenselijkheid van het derde vlot door grotere drukte zou duidelijker worden enzovoort. Vermoedelijk is het zo dat met 800 leden de infrastructuur optimaal benut wordt. Bij het ontwerp van het gebouw is uitgegaan van een ledenaantal van rond de 800 waarbij dan ook drie vlotten nodig zouden zijn, dit lijkt nog steeds reëel. Een groter ledenaantal rechtvaardigt ook uitbreiding van de instructiemogelijkheden met een roeibak. Dit is al langere tijd een wens voor de instructie en hier zijn in een eerder stadium door het bestuur al toezeggingen over gedaan (ALV maart 2016).

Opdrachtformulering

De opdrachtformulering moet dan ook veel breder worden dan uitsluitend een derde vlot/de buitenterreinaanpassing. In het kort komt het erop neer: een derde vlot, groei met minimaal 150 leden, een serieuze groep toegankelijk roeien/zeilen zodat ook de faciliteiten daarvoor echt benut gaan worden en aanpassing van het buitenterrein.

De hoofdopdrachten zijn dan ook:

  1. Realiseren derde vlot (loopt al).
  2. Groei ledental door minder uitstroom en meer werving. Minder uitstroom: analyse waarom leden opzeggen, activiteiten ontplooien om dit tegen te gaan.
  3. Toegankelijk roeien: inventariseren van de omvang van de doelgroep, activiteitenkalender voor werving en operationeel, begeleidingskader opzetten, randvoorwaarden definiëren, risicomodel ontwikkelen, eventuele consequenties voor vloot/gebouw analyseren.
  4. Minder mobiele roeiers: analyse van het aantal leden dat we door deze nieuwe faciliteiten langer kunnen vasthouden en analyse van het aantal leden dat hiervan gebruik gaat maken Ook hier weer begeleidingskader en risicomodel.
  5. Optioneel fase 2 van de aanpassing buitenterrein.

Procesmatig rijdt de trein al (fase 1 van de buitenterreinaanpassing, derde vlot, roeibak enzovoort is gaande). Er moeten echter nog flink wat wagons aangekoppeld worden. We kiezen er als bestuur voor om de verschillende elementen aan elkaar te en koppelen en de diverse initiatieven die al in de vereniging gaande zijn te bundelen. We concentreren ons op de volgende initiatieven:

1. Technische realisatie eerste fase aanpassing buiten terrein (derde vlot) Aad van der Zouwen
2. Fondsenwerving Wilma Braskamp en
Antoinette van Boom
3. Groei van het ledental Marina Nagelmaeker
4. Doelgroep toegankelijk roeien/zeilen Antoinette van Boom
5. Aanpassing buitenterrein Aad van der Zouwen

 

Doelstelling en planning

 * Fondsenwerving:   

medio 2018

 * Derde vlot:

gereed zomer 2018

 * Groei ledental: direct starten, doel elk half jaar er 30-50 leden bij
 * Opbouw toegankelijk roeien/zeilen: starten najaar 2017 met veldwerk
    framework klaar voorjaar 2018
    start gekoppeld aan derde vlot
 * Aanpassen buitenterrein: na realisatie derde vlot: najaar 2018/voorjaar 2019